S-a prins că avea o carte de identitate falsă
O angajată de la Serviciul Pașapoarte a împiedicat obținerea unui pașaport în baza unei cărți de identitate false, lucru care i-a adus o diplomă de merit și un buchet de flori.
Infracţiunile trebuie combătute
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, împreună cu subprefectul județului Hunedoara, Szell Lorincz , au acordat o diplomă de merit și i-au înmânat un buchet de flori subinspectorului de poliție Eugenia Cristina Vasiu, în semn de prețuire și recunoaștere pentru modul exemplar în care și-a onorat îndatoririle profesionale, identificând o carte de identitate falsă și împiedicând obținere unui pașaport.
Angajata a fost felicitată pentru vigilența și contribuția sa la asigurarea respectării legii, deservind binelui public și a transmis tuturor celor prezenți că fenomenul infracțional trebuie combătut prin toate mijloacele legale. Cu această ocazie, a fost marcată și Ziua Pașaportului Românesc, în contextul a 111 ani de istorie a documentului de călătorie românesc și 15 ani de biometrie de la lansarea primului paşaport electronic românesc, fiind poziționat în prezent pe locul 17 (din 199 de pașapoarte evaluate) pe scara mobilității globale, informează Prefectura Hunedoara.
Datele sunt în siguranță
Pe de altă parte, ministrul Lucian Bode a anunțat că de astăzi, programarea pentru obținerea unui pașaport este mai simplă.
„Începând de luni, 20 martie a.c., cetățenii vor avea la dispoziție un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte, care va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI. Așa cum știți deja, HUB-ul de servicii al MAI va constitui nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de structurile ministerului, oferind servicii electronice ușor de folosit, rapide și de înaltă calitate”, a anunțat Lucian Bode, în comunicatul oficial. Românii aveau și până acum posibilitatea de a se programa online, însă noutatea vine din faptul că acest serviciu îmbunătățit le va permite efectuarea unei programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice. Potrivit autorităților, interfața grafică a platformei este intuitivă și va permite introducerea în siguranță a datelor de identificare. De asemenea, spre deosebire de vechiul sistem, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că vor exista și funcții suplimentare, cum ar fi notificarea prin e-mail.
MAI transmite că numărul pașapoartelor electronice emise în anul 2022 a crescut cu 56 la sută față de anul 2021, respectiv cu 50 la sută față de anul 2019. Astfel, în medie, se depun zilnic 6.700 de cereri pentru eliberarea pașaportului. Timpul mediu de eliberare a pașapoartelor este, de la începutul acestui an, cuprins între trei și cinci zile. (A. Năstase)