S-a votat bugetul Devei
Nicolle Ebner
Proiectul de buget al municipiului Deva propus de primarul Mircia Muntean a fost votat în şedinţa de ieri a Consiliului local, însă cu o serie de amendamente, consilierii luându-şi măsuri de precauţie, de teamă să nu mai fie puşi în situaţia de a bătători inutil drumul până la DNA Alba Iulia.
Mult mai precauţi, de teama DNA
Bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Deva este estimat la valoarea de 162.700.000 lei, din care 36.623.000 lei (respectiv peste 22,5 la sută) sunt alocaţi, în cea mai mare parte, continuării lucrărilor la investiţiile aflate în derulare de mai mulţi ani şi încă nefinalizate. Este vorba, printre altele, de Complexul Aqualand, reabilitarea Dealului Cetăţii, continuarea extinderii Parcului Bejan, realizarea de reţele hidroedilitare pentru cele opt blocuri de locuinţe sociale de pe strada Prelungirea Zăvoi (Dealul Archiei), precum şi construirea de noi locuinţe sociale în aceeaşi zonă. Aproape 19.000 de euro, mai exact, 77.350 lei sunt destinaţi realizării unor rampe de acces la cele opt blocuri de locuinţe sociale de pe str. Flori de Câmp, pentru persoanele cu handicap. Consilierii nu au comentat cu privire la suma alocată unor astfel de lucrări, de teamă să nu fie acuzaţi că se opun unor lucrări obligatorii, în schimb, au făcut un amendament. „Ca să nu mai fim chemaţi la DNA şi să explicăm cum s-au făcut unele lucrări, solicit ca toate procedurile privind scoaterea unor lucrări la licitaţie, inclusiv studiile de fezabilitate, să fie publicate pe SEAP, pentru o totală transparenţă”, a propus consilierul PSD, Florin Ghergan. S-a mai propus realizarea unei parcări supraetajate pe strada Ion Creangă, iar Corina Oprişiu (PDL) a adus argumente solide pentru elaborarea unui proiect, pentru reabilitarea Centrului Istoric al Devei, după modelul altor oraşe din Ardeal.
„Aberaţiile” lui Ţonea
Vasile Ţonea (PSD) a atras atenţia colegilor şi Executivului, că în proiectul de buget a găsit o serie de „aberaţii”. „Avem prevăzute investiţii la Liceul de Chimie sau modernizarea cantinei de la „Horea”, în condiţiile în care acestea au fost comasate iar la unele achiziţii, preţul mi se pare umflat. Aproape 890.000 de lei trebuie să plătim pentru opt terenuri, dar nu ştim despre ce terenuri este vorba şi cine le-a evaluat. Apoi, este pe lista de investiţii alocată suma de aproape 17.800 lei, pentru două paturi de masaj. Ce fel de pat de masaj este acesta, la asemenea preţ?”, a întrebat Ţonea conducerea primăriei. Semne de întrebare a ridicat şi achiziţionarea a 15 staţii de autobuz, pentru care s-au alocat de la bugetul local 62.000 lei, ştiut fiind faptul că firmele care au concesionat serviciul de transport public de călători aveau şi au obligaţia stipulată în caietul de sarcini de a amenaja staţiile pe banii lor.
L-au votat, să nu blocheze activitatea primăriei
În final, consilierilor locali care au pus întrebări li s-a răspuns că lista de investiţii a fost aprobată de aceiaşi consilieri anul trecut (paturile urmând să doteze Complexul Aqua Land), că preţurile au rămas neschimbate, numai că unele achiziţii nu s-au putut face, pentru că nu au fost bani, iar alte sume reprezintă achitarea datoriilor pe care le-a acumulat primăria anul trecut, pentru achiziţii făcute şi neonorate sau servicii neplătite integral. În cele din urmă, consilierii au votat bugetul, cu amendamentele propuse, pentru a nu bloca activitatea primăriei, dar şi-au anunţat intenţia de a detalia listele de achiziţii şi investiţii în şedinţele următoare.