S-au reluat lucrările de reabilitare a Cetății din Deva
Cetatea din Deva a intrat, de azi, marţi, într-un amplu program de reabilitare care include lucrări în incintele doi şi trei. Proiectul, finanţat cu 24,6 milioane de lei, prin Programul Operaţional Regional, urmează să se încheie peste un an de zile. Toate lucrările se vor executa sub o strictă supraveghere arheologică.
„Este un proiect foarte important pentru municipiului Deva, deoarece Dealul Cetăţii şi cetatea-monument istoric reprezintă simboluri ale oraşului. Lucrăm împreună cu arheologii, iar dacă pe timpul reabilitării vor fi şi alte descoperiri, pe care nu le cunoaştem încă, ele vor fi puse în valoare”, a declarat primarul municipiului Deva, Petru Mărginean.
Reabilitarea incintei a treia a cetăţii Deva, construită în secolul al XVIII-lea, va include mai multe lucrări la cele două porţi din piatră, la ziduri, drumul de acces şi bastionul de artilerie. Vegetaţia va fi îndepărtată de pe ziduri, vor fi efectuate plombări şi completări de ziduri, iar bolţile porţilor de intrare vor fi refăcute. Constructorul va monta şi porţile masive din lemn, înalte de 3,6 metri, acestea fiind prevăzute cu uşi pentru acces normal. Camera artileriştilor va fi renovată, va avea un acoperiş nou şi va fi transformată într-un spaţiu de expunere a unor arme medievale şi loc de repaos pentru turişti.
La incinta a doua, construită în secolul al XVI-lea, vor fi efectuate lucrări aproape similare celor de la incinta a treia. Bastionul semicircular Bethlen, care poate fi observat uşor şi din oraş, va fi consolidat, iar platforma de la partea superioară a acestuia va fi amenajată ca punct de observaţie. Intrarea în bastion va fi protejată de apele pluviale, iar spaţiul interior va fi închis cu tâmplărie din lemn de stejar. Încăperile vor fi încălzite şi iluminate. Proiectul mai include iluminarea căilor de acces cu o instalaţie montată pe stâlpi metalici, iar drumurile de acces spre Dealul Cetăţii vor fi refăcute. ‘Realizarea unui circuit turistic este foarte importantă pentru punerea în valoare a Cetăţii Deva. De aceea au fost gândite alei, spaţii de refugiu şi facilităţi pentru turişti’, a explicat arhitectul şef al municipiului Deva, Angela Kalauz.
În prezent, Cetatea Deva poate fi vizitată doar în incinta unu, situată la partea superioară Dealului Cetăţii. Accesul turiştilor este posibil doar cu telecabina, de la poalele dealului, deoarece drumul de piatră spre vârful dealului a fost închis pentru efectuarea unor descărcări arheologice. Prima atestare documentară a Cetăţii Deva datează de la 1269. (Sorin Blada – Agerpres)