S-au trezit cu activitatea oprită. Doar pe hârtie?
Prefectul județului a organizat ieri o conferință de presă pentru a prezenta rezultatele obținute în urma controalelor efectuate la operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) pe raza administrativă a județului Hunedoara.
Aproape 600 de amenzi
Am aflat, astfel, că la nivelul județului Hunedoara au fost identificate 75 stații de distribuție și comercializare a carburanților, inclusiv GPL. În urma activităților de control, s-a constatat că 3 obiective au fost închise și dezafectate, iar 3 aveau activitatea temporar suspendată prin decizie proprie. Situația stațiilor funcționale de distribuție și comercializare a carburanților, inclusiv GPL se prezintă astfel: 33 stații PECO, 29 stații mixte și 10 stații GPL. Un număr de 63 de operatori comercializează butelii GPL.
Controalele au urmărit verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind depozitarea, transportul, distribuirea, utilizarea și comercializarea carburanților, lubrifianților și produselor derivate ale acestora inclusiv gaze petroliere lichefiate (GPL). În perioada de referință, pe timpul activităților de control au fost constatate 630 deficiențe, fiind aplicate 588 sancțiuni contravenționale (198 amenzi în cuantum de 1.175.000 lei și 390 avertismente). Totodată, ca urmare a deficiențelor constatate pe timpul controlului, au fost dispuse 642 măsuri după cum urmează: 3 măsuri de retragere a autorizațiilor/avizelor/documentelor de funcționare/ comercializare/ transport, 3 măsuri de suspendare a activității operatorilor economici, 6 măsuri de închiderea activității operatorilor economici, 392 măsuri de remediere a Deficiențelor/Disfuncționalităților/Neregulilor constatate, 238 alte măsuri.
Statistica, deci, am aflat-o, în urma acestor verificări care au pornit după nenorocirea de la Crevedia. Numai că, lăsând la o parte partea frumoasă a prezentării acestor controale, rămâne însă ceva de lămurit. În mod normal, în aceste cazuri, atunci când închizi un operator economic, adică îi oprești activitatea, acesta trebuie să prezinte măsurile de mediu pe care le va lua, având în vedere că este vorba de lubrifianți. Cu toate acestea, nici unul dintre operatorii cărora li s-a închis activitatea nu a cerut acest lucru. Atunci, ce se întâmplă? Am închis, dar nu am închis? Sau cine pe cine păcălește?. (A.N.)