Să stăm liniștiți! Norul de monoxid de carbon nu ajunge până la noi

Sorina Popa

Un nor toxic, din monoxid de carbon, s-a format deasupra Ucrainei, în regiu­nea Lvov. Cetățenii au primit instruc­țiuni să nu consume animalele și nici fructele și legumele din producția locală.

Să nu foloseasacă legume și fructe locale
Norul toxic s-ar putea deplasa spre România, însă președintele Admini­s­tra­ţiei Fondului pentru Mediu sugerează că acesta nu va crea probleme deosebite. „Este foarte important să înțelegem că valoarea maximă zilnică este de 10 mg pe metrul cub pentru monoxidul de carbon, pe când, pe aceste hărți, vedem 1 mg, adică suntem mult sub media care ar trebui să ne îngrijoreze.În mo­mentul de față, nu cred că trebuie să ne îngrijorăm. Încă nu a ajuns la noi. Chiar dacă ajunge la noi, nu cred că o sa avem probleme”, a declarat Lorant Fultop, președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Ion Petrescu, analist militar, a sugerat că norul s-a format în zona Lvov, aflat la 279 de kilometri de Cernăuți, iar miș­carea acestuia este spre sud și nu a părăsit încă teritoriul Ucrainei.„Norul respectiv este în zona Lvov. Distanța de la Lvov la Cernăuți este de 279 de kilo­metri. Norul s-a deplasat inițial la o distanță de 250 de kilometri la granița dintre România și Ucraina și, conform informațiilor pe care le avem acum, mișcarea lui este spre sud, dar încă nu a părăsit teritoriul Ucrainei.Cetățenii din zonă au primit sugestia să nu consume animale locale și să nu folosească le­gume și fructe din producția locală”, a spus Ion Petrescu, analist militar.

Nu fac prognoze, ci doar măsurători
Contactată, Georgeta Barabaș, direc­torul executiv al Agenției pentru Pro­tecția Mediului (APM) Deva susține că este clar că norul de monoxid de carbon s-a format ca urmare a bombar­da­men­telor din Ucraina.
„Sunt diverse substanțe nocive care pot fi antrenate de vânt și să ajungă la noi, în România. Cetățenii se intere­sează, în aceste zile, tot mai mult de ca­li­tatea aerului. În județ avem cinci stații de monitorizare a calității aerului. Deo­camdată, nu sunt valori depășite ale concentrației maxime admisibile la 24 de H. Se vede că lumea este interesată în această perioadă de aerul respirat, și după accesările crescute pe site-ul calitateaer.ro. Unii sună să se intere­se­ze. Noi nu facem prognoze, ci doar mă­surători. Măsurătorile se fac din oră în oră. Iar apoi, informăm populația. Nu pu­tem face o trunchiere a rezultatelor. Din fericire, județul nostru nu este expus acestui nor de monoxid de carbon”, a declarat Georgeta Barabaș pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

4 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

4 zile ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

7 zile ago