Sã votãm pentru Retezat!
Florina Crişan
Vestea bună este că mai sunt 20 de zile în care putem vota Retezatul, pentru a-l urca încă două locuri în competiţia internaţională “7 Minuni Naturale ale Lumii”.
În 24 mai, de Ziua Europeană a Parcurilor, România era pe locul 32 în grupa E. Prin votul lor, în 24 de zile, românii au reuşit să urce Retezatul 15 locuri. Azi este pe locul 13 şi până în 7 iulie trebuie să-l ridicăm până pe locul 11. Comitetul Wonders va alege 21 de candidate din primele 11 clasate în fiecare din cele şapte grupe.
Vot pe Internet
Putem vota prin Internet, de pe toate adresele de e-mail pe care le avem şi prin telefon. Detalii despre modul de votare găsim pe site-ul Parcului Naţional Retezat (retezat.ro), pe prima pagină, în partea stângă, în articolul „Cum votăm Retezatul şi România”.
Important! Ca să nu ne tăiem singuri craca de sub picioare, NU trebuie să votăm alte candidate din grupa E, păduri, parcuri naţionale, rezervaţii naturale.
Ne ia doar un minut şi 0,2 euro să votăm prin telefon
Se apelează numărul 0041 77 312 4041. După mesajul de întâmpinare, urmează un ton şi apoi trebuie introdus codul de trei cifre (541) alocat pentru Parcul Naţional Retezat. Atenţie! Votul devine valid doar după terminarea mesajului de confirmare (thank you message) al robotului telefonic. În cazul în care paşii sunt urmaţi întocmai, convorbirea nu durează mai mult de un minut, tarif normal pentru Elveţia.
De ce să votăm Retezatul?
Ca sa atragem bani în România. Pentru ca România să ajungă să profite economic de această extraordinară promovare (gratuită), care se face prin intermediul campaniei Wonders, trebuie să votăm în continuare Retezatul, până pe 7 iulie a.c.
De altfel, Nadja Rahal, oficial din staff-ul fundaţiei, spunea: „Câştigătorii şi participanţii la competiţia «Cele 7 Noi Minuni ale Lumii» (n.a. – construcţii făcute de om) au înregistrat anul trecut nivele record de creştere a beneficiilor provenite din turism, în unele cazuri, veniturile crescând cu 70 la sută“
„Vrem să menţinem Retezatul aşa cum este“
Celor care sunt îngrijoraţi că vor veni prea multi turişti care vor distruge totul în cale, le putem da numeroase exemple de parcuri din lume care îşi păstrează caracteristicile naturale, deşi sunt vizitate de milioane de turişti. Turismul trebuie şi poate fi ţinut sub control. „Ce dorim noi pentru Retezatul central este ca acesta să rămână, în continuare, locul montaniarzilor cu rucsacul în spate, a celor care ştiu să respecte natura. Ideea este să vină mulţi turişti străini în România, atraşi de capitalul natural al acesteia. Prin programe turistice bine puse la punct, conduşi de ghizi români, specializaţi, turiştii pot face ieşiri scurte de câte o zi în Retezat, iar restul timpului pot să-l petreacă în zonele din jur. De exemplu, în partea de nord se vor putea caza în cabanele şi pensiunile din comuna Sălaşu de Sus şi vor putea mânca alimente fără E-uri, produse în gospodăriile sătenilor. Ţara Haţegului are multe de arătat oaspeţilor săi”, susţine Zoran Acimov, directorul Parcului Naţional Retezat.