Sălașu de Sus: Barometru investițional și spectacol de colinde
Magdalena Șerban
Succesul unui primar nu se măsoară la patru ani, ci la fiecare an. Așa se cântăresc atât cele bune, cât și cele mai puțin bune. La fel ca în trecut, 2023 a fost unul darnic pentru administrația din Sălașu de Sus, dar ca orice lucru pozitiv, a venit la pachet și cu stres, eforturi majore și planuri bugetare date peste cap. Însă nimic nu e gratis, mai cu seamă reușita. Dar una peste alta, aici se încheie un an extraordinar.
Să tot fie și în viitor!
„A fost un an în care s-au scris și s-au depus multe proiecte, altele sunt pregătite pentru depunere în 2024, când se deschid axele, așa că au fost cheltuieli considerabile în 2023. Prin urmare, avem restanțe la firmele de consultanță, la cele care ne fac studiile de fezabilitate, DALI, etc. Am achitat o parte din facturi, la fiecare, dar restul vom vedea anul viitor. Ca investiții, nimic de rău. Chiar ne-am mișcat bine. Ne-am apucat de gaz (în primăvară am terminat licitația) și așa că acum aproape 50 la sută e implementat, fiind trase conductele și branșamentele la poartă, la gospodării. Pe fonduri europene avem un proiect pentru Școala Generală din Sălașu de Sus pe care nu știm dacă îl vom termina până la finele lui 2023, dar în mod cert la anul. La proiectul cu drumurile agricole așteptăm să ni se aprobe actul adițional de majorare (conform Ordonanței 64), astfel încât până în primăvară să terminăm cu licitația și să ne apucăm de treabă. Mai avem semnat contractul de finanțare și urmează licitația pentru iluminatul public (250 de lămpi vor fi înlocuite cu unele moderne, economice, pe bază de LED), pe lângă cele 310 rezolvate deja în cadrul primului demers. Mai rămân de parcurs încă peste 100. Apoi, ar mai fi stațiile electrice în patru sate, urmând și celelalte localități. Vom organiza licitația și după, se vor monta”, a anunțat Ioan Vlad (foto), primarul din Sălașu de Sus.
Vine Moșul la cei mici, dar și la cei mari
Deși unii dau vina pe austeritate, alți edili caută pârghii pentru ca cei mici să nu rămână fără daruri. „Am găsit oameni cu suflet mare, care ne ajută cu pachetele. Ordonanța nu ne permite să facem cheltuieli, așa că nu aveam cum să ne angrenăm din bugetul local la achiziția de cadouri pentru copiii de la grădiniță până la clasa a VIII-a. Va fi o festivitate la școală și acolo se vor da. Cei mici cu siguranță vor răsplăti efortul Moșului cu un mic program artistic. În parcul central avem decorațiuni și iluminat specific de sărbătoare, iar la școală sunt doi brazi ce vor fi împodobiți. Pentru cei mari, am pregătit un spectacol de colinde, pentru care doresc să mulțumesc conducerii Consiliului Județean și a Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara, fără sprijinul cărora nu am fi reușit. Detalii despre manifestare găsiți în atașament. Vă așteptăm la Sălașu de Sus să colindăm și să fim colindați”, a fost invitația lansată de edilul local.