Sălașu de Sus: S-au parafat noi contracte de finanțare. Vin banii nerambursabili, prin investiții și achiziții
Magdalena Șerban
Viitorul va fi unul verde, inclusiv în ce privește autovehiculele, așa că stațiile de încărcare electrică vor deveni o normalitate. Chiar dacă la ora actuală, mai ales la nivel rural nu sunt multe mașini electrice, trebuie pregătită infrastructura pentru acest sistem. Într-un astfel de context, administrația publică din Sălașu de Sus a accesat cu succes fonduri de mediu, prin AFM. De altfel, acesta nu este singurul obiectiv pentru care a câștigat finanțare, bani europeni nerambursabili obținând și prin GAL – Microregiunea Țara Hațegului Ținutul Pădurenilor.
Urmează altele
„Am semnat contractul de finanțare pentru 4 stații de încărcare electrică (în valoare de 771.460 de lei) ce vor fi realizate în satele Sălașu de Sus, Sălașu de Jos, Paroș și Peștera. Urmează licitația și apoi montarea lor. Ne dorim să avem câte una în fiecare sat, așa că am mai depus două solicitări de finanțare pentru 2 stații, adică una la Râu Alb și alta la Râu Mic, în cuantum de 359.878 de lei. Totodată, un alt proiect este pentru Nucșoara și însumează 189.816 de lei. Ce mai vreau să menționez e că există proiect pregătit și pentru celelalte localități aparținătoare: Coroiești, Zăvoi, Ohaba de sub Piatră, Mălăiești. Prin aceste programe urmărim să fim incluși pe harta verde a localităților care pe lângă peisaje și obiective turistice și istorice pot oferi condiții moderne, adaptate nevoilor. Dacă tot ni s-au pus la dispoziție astfel de posibilități, deci bani nerambursabili, nu din bugetul propriu, era păcat să nu ne dăm silința să-i și obținem”, a punctat Ioan Vlad (foto), primarul din Sălașu de Sus. Trebuie precizat că potrivit prevederilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) s-au finanțat staţiile de încărcare formate din minimum două puncte alimentate de acelaşi punct de livrare din reţeaua publică de distribuţie, dintre care unul va permite încărcarea în curent continuu la o putere ≥ 50 kW şi celălalt va permite încărcarea în curent alternativ la o putere ≥ 22 kW a vehiculelor electrice. Treptat, se pare că se fac pași către apariția unor nevoi noi din partea populației (localnici, vizitatori, turiști, etc), pe care conducerile publice trebuie să fie pregătite să le onoreze. Ținând cont că Țara Hațegului nu duce lipsă de vizitatori, asemenea locații constituie un atu în oferta de promovare a locurilor.
Un UTV pentru incendii
Pe de altă parte, o altă veste bună e dată de faptul că prin Grupul de Acțiune Locală s-a semnat un contract pentru achiziția unui UTV (Vehicule de Intervenție Rapidă), deosebit de important mai ales pentru situațiile de urgență. Va fi folosit atât în cazul incendiilor, de către serviciul voluntar de pompieri, cât și pentru drumuri. E prevăzut cu lamă de deszăpezire, sărăriță și motopompă cu o capacitate de 1.000 de litri (pentru apa necesară în procesul de stingere a focului). Este foarte util, putând ajunge în zone inaccesibile, fiind utilizat cu precădere în deszăpezire și stingerea incendiilor de pădure, a gospodăriilor sau a caselor izolate, datorită tracțiunii 4X4 și a gabaritului mic. Să nu uităm că poate intra pe străzi și drumuri de exploatare foarte înguste.