Actualitate

„Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”. O nouă metodă de fraudă apărută în România

Nu contează că sună stupid, că are greșeli de exprimare, mesajele de care se folosesc escrocii sunt dintre cele mai diverse și inventive. „Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”, este unul pe care mulți români l-au primit și care, după cum atrage atenția DNSC, poate fi începutul unei tentative de fraudă, scrie digi24.

Pot fi persoane cunoscute online
Oficialii din domeniul securității ciber­netice atrag atenția asupra unui nou tip de atac, pe care l-au numit „Iubire Prefăcută”, și care apelează la sen­timentele victimelor pentru a ob­ține informații și chiar bani. Într-o pos­tare pe social media, Directoratul Na­țio­nal de Securitate Cibernetică ex­plică care sunt principalele „semne” ale acestei forme de fraudă. În plus, pre­cizează că în spatele acesteia se pot afla persoane cunoscute recent online, care își declară afecțiunea la scurt timp și cer victimelor să vorbească în privat. Odată ce discuțiile devin private, trimit mesaje vagi sau care conțin greșeli de exprimare, cer clipuri sau fotografii intime și, în cele din urmă, cer bani, ca­douri sau chiar datele bancare. În unele situații există posibilitatea ca escrocii să recurgă la șantaj pentru a obține sumele pe care și le doresc.

Identitate falsă
DNSC atrage atenția că atacatorii își găsesc victimele pe social media, pe site-urile de întâlniri sau chiar direct pe numărul de telefon sau email. „Salut, scuze ca te deranjez, caut iubit sincer și de încredere pentru sora mea. Este foarte amabilă și frumoasă. Dacă sun­teți singur, vă puteți cunoaște pentru a face prieteni. Acesta este WhatsApp-ul lui” (sic!), este unul dintre mesajele folosite de atacatori pentru a-și atrage victimele. „În spatele unui profil de social media sau mesaj se poate as­cunde un atacator care își asumă o iden­titate falsă. Fii mereu precaut cu cei care te contactează și atent la mo­dul în care încearcă să interacționeze cu tine. Nu ezita să pui întrebări de veri­fi­care interlocutorului”, transmite DNSC. Sfaturile DNSC pentru cei care au devenit victimele escrocilor: „Opreș­te imediat contactul cu autorul șantajului! Dacă este posibil, salvează/păstrează convorbirile purtate. Fă o plângere la poliție. Raportează infractorul la site-ul pe care te-a contactat inițial. Dacă ai transmis detalii bancare, contactează imediat banca”, transmit autoritățile. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura