Salvamont Petroşani a rămas fără maşina de intervenţie

Maximilian Gânju

Echipa Salvamont Petroşani a fost nevoită să-şi trimită singura autoutilitară de intervenţie în service, din cauza unor probleme tehnice, iar până când va fi reparată trebuie să meargă la acţiunile de salvare cu mijloace proprii.

Legea nu permite cumpărarea unei maşini noi
Salvamontiştii au primit o maşină cu tracţiune integrală de la Consiliul Judeţean Hunedoara, necesară pentru a ajunge în locuri greu accesibile, însă este doar cu împrumut şi în plus fiind foarte uzată, nu face faţă solicitărilor. La fel este şi autoutilitara proprie, o Dacia „papuc” mai veche de 10 ani pe care au primit-o de la Ministerul Turismului, când au fost utilate mai multe servicii de salvare montană din ţară.
„Este dificil pentru că maşina văd că ne lasă. Pe zi ce trece ne lasă, în fiecare săptămână este la reparat, are zece ani vechime. Ce să mai aştepţi de la o maşină veche de zece ani? Primăria Petroşani nu are voie să cumpere, aşa spune legea. Acum este în service şi trebuie să vină de la reparaţii”, a declarat şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida (foto). Chiar dacă este un serviciu important, legea nu permite nici primăriei şi nici aleşilor judeţeni cumpărarea unei maşini noi de intervenţie pentru Salvamont Petroşani. CJ Hunedoara poate achiziţiona autospeciale doar pentru serviciul judeţean de salvare montană.

Speră la o donaţie de la minister
În aceste condiţii, conducerea salvatorilor s-a gândit că poate găsi sprijin la Ministerul de Finanţe, care scoate la licitaţie autovehiculele sechestrate şi care a mai donat maşini către diferite servicii. „Am făcut adresă către Ministerul de Finanţe încă de acum un an şi jumătate şi nu am primit nici un răspuns. Am mai reînnoit adresa şi acum o lună şi jumătate şi nici acum nu am primit răspuns. Ministerul are o grămadă de maşini pe care le scoate la licitaţie, iar pe unele le-a donat către diferite instituţii neguvernamentale. Ne-am interesat şi noi şi ştim că se poate acest lucru şi din acest motiv am sperat că ne vor ajuta. Nu avem ce face decât să aşteptăm şi să sperăm că vom primi un răspuns pozitiv”, a mai declarat Dumitru Bârlida, şef Formaţiune Salvamont Petroşani.
Serviciul de salvare montană din Parâng are arondată o arie de 75.000 de hectare, care include Munţii Parâng şi Şureanu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

14 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

14 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

14 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

14 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

14 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

14 ore ago