Cea de-a cincea ediţie a Concursului Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă, desfăşurată la sediul INSEMEX Petroşani, s-a bucurat de un real succes, iar organizatorii competiţiei – Asociaţia Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă, INSEMEX Petroşani şi Compania Naţională a Huilei – spun că a fost o ediţie mai reuşită decât cea de anul trecut.
„În urma consultărilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Asociaţiei, s-a născut acest concurs. El a fost diversificat şi este un bun prilej pentru toţi salvatorii de să-şi verifice cunoştinţele, de a dovedi că pot să lucreze în echipă şi de a fi gata oricând să intervină în situaţii deosebite”, a precizat Constantin Jujan, directorul general al CNH.
Concursul a fost structurat pe două secţiuni, respectiv faza subterană şi, ulterior, cea de suprafaţă, iar participanţii au avut de trecut mai multe probe, cu ajutorul cărora le-a fost testată priceperea în cazul unor intervenţii reale. „S-a parcurs un traseu în poligonul de antrenament al INSEMEX Petroşani în condiţii similare cu cele existente în subteran în caz de avarie, iar scenariul a fost unul destul de complex. În primul rând, circulaţia în condiţii dificile şi identificarea unei victime cu accidentare. S-a pus un accent deosebit pe reanimarea victimei, transportul acestuia şi, ca element de noutate pentru subteran, anul acesta a fost prevăzută şi o probă teoretică de verificare a cunoştinţelor”, a explicat Artur Găman, preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă. La rândul său, directorul INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, apreciind iniţiativa ASMS de-a organiza o astfel de competiţie, a declarat: „îmi doresc să ne întâlnim doar într-o asemenea competiţie şi nu în evenimente reale”. De asemenea, Lupu a precizat că se doreşte participarea la o competiţie internaţională de salvare, la care România nu a fost niciodată prezentă.
În concurs, au intrat opt echipe, însă nu putea exista decât un câştigător la fiecare categorie şi s-a pus accent nu atât pe timpii de parcurgere a traseului, ci pe acurateţea intervenţiei. La finalul concursului, cei mai buni salvatori au fost desemnaţi reprezentanţii Exploatării Miniere Lonea. La categoria salvatorilor de suprafaţă, cei mai buni au fost cei de la Fireproof Team – Rafinăria Lukoil.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…