E-urile şi alimentaţia

Simona Timofte

Peste tot în presă, pe Internet, apar informaţii conform cărora o mulţime de aditivi sau E-uri sunt adăugaţi în produsele pe care le consumăm zilnic şi produc cancer (acrilamida, nitriţii, nitraţii, nitrozaminele, îndulcitorii artificiali, aflatoxina) sau că adăugarea de antibiotice şi hormoni în hrana animalelor are un efect dezastruos asupra sănătăţii. Concluzia (din mass-media) ar fi ca aceste substanţe chimice sunt toxice şi că produsele din carne ar fi sigure dacă nu le-ar conţine. Dar adevărul este altul: dezechilibrul de substanţe nutritive din carne, indiferent dacă au fost adăugaţi  sau nu hormoni cauzează cancer. Şi ştiţi de ce? Pentru că oamenii au început să se îmbolnăvească de cancer cu mult înainte ca substanţele chimice moderne să fie introduse în alimentaţie. Iar acest lucru s-a întâmplat când oamenii au început să consume din ce în ce mai multe alimente de origine animală. Să vă dau nişte exemple: acrilamida este o substanţă ce se formează în timpul prăjirii alimentelor bogate în amidon: cartofii prăjiţi, chiftelele, chipsurile, produsele de panificaţie. Deci, dacă am putea îndepărta acrilamida din cartofii prăjiţi, aceştia nu ar mai fi dăunători pentru noi? Ba da, ar fi la fel de nesănătoşi.
La fel de îngrijorătoare, nitrozamina, o substanţă ce se formează în organismul uman în urma folosirii nitraţilor şi nitriţilor ca şi conservanţi (în brânzeturi) sau ca aditivi în produsele din carne, a fost mult discutată încă din anii 70 ca fiind cancerigenă. În urma studiilor s-a constatat că ar trebui să consumăm o cantitate incredibil de mare de nitrozamină ca să ne îmbolnăvim de cancer. Un exemplu: ar trebui să consumăm o jumătate de kilogram de salam pe zi, timp de 30 de ani ca fim predispuşi doar 35 la sută să facem cancer din cauza ei.
Concluzia? Substanţele chimice sunt cele ce declanşează cancerul şi fac titlurile de senzaţie în mass media. Dar procesul bolii, care durează mult timp, putem să-l accelerăm sau să-l inhibăm prin alimentaţie. De noi depinde. Deci, principalul factor care determină dacă boala va genera efecte negative sau nu este… alimentaţia.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

13 ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

13 ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

13 ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

13 ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

13 ore ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

13 ore ago