Un obicei nesănătos pe care îl avem majoritatea dintre noi în bucătărie este că folosim uleiurile rafinate, adică, veşnicul ulei de floarea soarelui.
Cei care nu pot renunţa la uleiul rafinat de floarea soarelui ar trebui să consume cât mai puţin sau deloc, preferând (după recomandările nutriţioniştilor) uleiurile presate la rece. Dar care oare e presat la rece? Pentru că uleiul presat la rece este tulbure şi nu rezistă mult timp fără să se altereze. Iar în comerţ, pe rafturile magazinelor, eu, personal, n-am găsit ulei tulbure cu termenul de valabilitate scurt… Deci, ce să înţelegem? Că şi uleiurile aşa zis presate la rece” sunt supuse procesului de rafinare (care nu se poate face fără încălzire) pentru a putea rezista pe rafturile magazinelor. Şi atunci ar urma întrebarea: Ce ulei să folosim? …Uleiul „presat la rece” nu a fost supus tuturor procedeelor de extragere şi rafinare ca uleiul de floarea soarelui, bazându-ne pe ideea că din mai multe rele, să-l alegem pe cel mai mic. Dar dacă găsiţi ulei de dovleac preparat în casă – tulbure, negru şi cu un miros pronunţat de seminţe de dovleac, vi-l recomand cu încredere, cu un singur inconvenient: trebuie consumat în câteva zile, pentru că se alterează foarte repede. Dar uleiul presat la rece nu-l putem folosi la prăjit şi atunci mai intervine o întrebare: ce ulei folosim la prăjit? Recomandarea ar fi să nu consumăm nimic prăjit, dar, cum obiceiurile dispar greu, vă recomand grăsimea din nucă de cocos şi palmier.
(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…