Sanatoriul din Brad, tradiţie medicală de decenii
Construită între anii 1938-1942 de către Societatea Minieră „Mica Brad“, cu destinaţia iniţială de casă de odihnă pentru mineri, în 1948, unitatea brădeană a fost preluată de către Ministerul Sănătăţii şi reorganizată ca sanatoriu TBC, într-o perioadă când incidenţa tuberculozei atinsese cote maxime. Acum, el se află în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara şi tratează, anual, în jur de 1.400 de pacienţi.
În premieră naţională
“Imediat după înfiinţare, aici se interna şi se tratau, după posibilităţile vremurilor, un număr mare de pacienţi cu tuberculoză pulmonară, care rămâneau în izolare perioade îndelungate, în acele timpuri, neexistând medicamente specifice. Totodată, a fost înfiinţată o secţie de chirurgie toracică, cu un bloc operator unde se efectuau intervenţii de colaps pulmonar pentru unele forme de tuberculoză. Aici, s-au efectuat intervenţii medicale în premieră. În anul 1992, la Brad, s-a organizat, ca o recunoaştere a activităţii cadrelor medicale de aici, Conferinţa Naţională de Chirurgie Toracică”, a declarat Ionel Circo (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.
În prezent, serviciile instituţiei medicale se adresează pacienţilor cu boli pulmonare cronice netuberculoase, tuberculoză pulmonară şi extrapulmonară, inclusiv tuberculoză MDR. Totodată, aici se tratează şi afecţiunile asociate, diagnosticate de către medicul specialist şi sunt asigurate diferite examinări paraclinice, prin contract de furnizare cu alte unităţi medicale, inclusiv tomografie computerizată.