Categories: Comunitate

Sanatoriul din Geoagiu, gura de oxigen a bolnavilor de plămâni

Magdalena Şerban

Inaugurat în 1904, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu a salvat mulţi bolnavi de la lupta cu bolile de plămâni. I s-a dus vestea în ţară, instituţia spitalicească deservind acum 23 de judeţe, la care se adaugă Bucureştiul. Aici nu sunt nici multe, dar nici puţine paturi, vreo 230 la număr, însă echipa de specialişti este cea care face diferenţa.

Puţină istorie nu strică
„Noi continuăm activitatea acestui aşezământ medical care dăinuie de peste un secol. Construcţia a fost realizată de Uzinele de Fier Hunedoara, iar gândirea aparţine arhitectului austriac Zigler. Suprafaţa ocupată de clădirea Sanatoriului şi anexe este de 8.166,40 metri pătraţi, iar suprafaţa parcurilor şi a grădinilor este de  329.263 metri pătraţi. Suntem situaţi lângă o pădure de brazi, aerul curat fiind unul dintre lucrurile esenţiale în cazul serviciilor oferite de noi. Dacă ne-am referi la istoric, am putea menţiona că unitatea nostră sanitară a fost prima din România prevăzută cu încălzire centralizată încă de la proiectare. În anul 1936, s-a construit etajul cu 100 camere, capacitatea instituţiei ajungând la 200 de paturi dispuse pe 3 clase”, precizează Dorel Bretean (foto), managerul Sanatoriului din Geoagiu.

În prezent, e altă poveste
Ceea ce face sanatoriul şi mai special în zilele noastre, sunt aparatele medicale deţinute, a căror utilitate este justificată în întregime. “Avem un Spirometru, pentru diagnosticarea şi totodată monitorizarea pacienţilor cu boli pulmonare cronice. De departe însă, cel mai performant aparat al nostru este pletismograful, pe care l-am pus în funcţiune încă din 2011 şi reprezintă în mod clar, vârful în materie medicală, permiţându-ne dozări de fineţe şi furnizând date suplimentare în situaţii incerte de diagnostic în bolile pulmonare. De asemenea, mai putem vorbi de un microscop performant în cadrul laboratorului de analize medicale. Totodată, în acest an, am achiziţionat un analizor automat de biochimie şi suntem în curs de digitalizare a aparatului de la radiologie. Totul se va imprima pe CD de acum încolo, astfel că nu vom mai fi nevoiţi să folosim filme şi soluţii revelatoare”, a mai spus Dorel Bretean.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago