Sanatoriul TBC din Brad are nevoie de un ambulatoriu integrat
Deşi spitalizarea de zi este o opţiune la internarea continuă în cazurile în care sunt necesare investigaţii minime pentru diagnosticarea şi/sau tratarea unei afecţiuni, unele unităţi medicale nu o pot practica din pricina unor bariere birocratice.
Totul se răsfrânge mai ales asupra pacientului, care este nevoit să petreacă mai mult timp în spital. Conducerea Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad vrea însă să remedieze acest aspect, prin punerea în funcţiune a unui ambulatoriu de specialitate.
Se scutesc bani şi se câştigă timp
„Am solicitat Ministerului Sănătăţii undă verde pentru înfiinţarea unui ambulatoriu integrat, având nevoie de aprobare pentru modificarea de structură. Abia după primirea avizului de la minister vom putea cere Casei Judeţene de Sănătate parafarea unui act adiţional aferent actualului contract cadru şi implicit renegocierea lui. În acest mod vom obţine şi o finanţare mai bună a instituţiei medicale. Cu acelaşi personal, vom reuşi să acoperim şi serviciile din ambulatoriu, pe lângă cele din cadrul spitalului. Am estimat un program zilnic de şapte ore şi pot spune că avem deja un acord de principiu pentru două paturi destinate internării de zi. Aprobare există atât de la Consiliul Judeţean Hunedoara, în subordinea căruia ne aflăm, cât şi de la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică. În regim de ambulatoriu putem face investigaţii paraclinice, analize de laborator, poligrafii, radiografii, bronhoscopii, spirometrii, radiografii, administrare de tratament şi tot ceea ce mai este necesar. Astfel, investigaţiile se pot rezolva într-o singură zi, fără a mai implica perioadă lungă de spitalizare. Devine mai confortabil şi pentru bolnavi, nemaifiind nevoiţi să stea internaţi zile întregi. Este foarte importantă monitorizarea lor după externare. Au nevoie de reţete, de prelungirea trimestrială care se impune în cazul aparatelor de oxigen etc. Sunt oameni cu probleme medicale, dar şi cu carenţe financiare, care se văd nevoiţi să se adreseze mediului medical privat pentru a-şi obţine aceste prelungiri stipulate prin cadru legal, în condiţiile în care în zonă nu există cabinete de stat. Sperăm să avem înţelegerea necesară şi să ni se aprobe materializarea demersului”, a spus medicul primar pneumolog Marcel Iosif Cârjea (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad. Potrivit acestuia, serviciile oferite pacienţilor care cer ajutor instituţiei medicale brădene depăşesc finanţarea asigurată de CJAS. Prin introducerea internării de zi, balanţa cheltuielilor va cunoaşte modificări substanţiale, urmând să se echilibreze şi alocările bugetare lunare. Prin urmare, câştigul e de ambele părţi.