Categories: Flash

Sângeorz Băi, staţiunea de pe Someşul Mare

Staţiunea balneoclimaterică Sângeorz Băi este situată în judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind aşezată în partea de sud a Munţilor Rodnei, parte a Carpaţilor Orientali, într-o zonă deluroasă, cu o altitudine de 435-450 metri, la 50 km nord-est de municipiul Bistriţa, fiind traversată de răul Someşul Mare.
Localitatea Sângeorz Băi numără peste 10.000 de locuitori şi este cunoscută ca staţiune balneară începând din secolul al XVII-lea. Staţiunea este înconjurată de măguri vulcanice acoperite de păduri de fag şi brad, astfel ca depresiunea formată este ferită de călduri excesive vara şi de vânturi reci iarna.
Opt izvoare de apă minerală
Staţiune balneoclimaterică permanentă, Sângeorz Băi este atestată documentar încă din anul 1245, iar numele său este legat de sărbătoarea primăverii şi a activităţilor de oierit.
Atracţia principală a staţiunii sunt cele opt izovare de apă minerală care au fost descoperite pe rând, începând cu secolul al XIII-lea. Apa are un conţinut ridicat de calciu şi se recomandă pentru afecţiuni digestive, hepato-biliare, afecţiuni ale aparatului locomotor, boli de nutriţie sau respiratorii. De asemenea, în staţiune există posibilitatea de a face acupunctură, aerosoli, hidroterapie sau electroterapie. Staţiunea Sângeorz Băi dispune de instalaţii de băi calde şi sunt chiar recomandate curele interne cu apă minerală sau împachetările cu nămol. Apele de munte provin din apropierea Munţilor Rodnei şi îşi încep revărsarea la 1.800 metri altitudine, în aproprierea localităţii Cormaia.
Obiective culturale şi de agrement
Cei ce ajung în staţiune pot vizita Muzeul de Artă Contemporană, parte a Complexului muzeal Bistriţa Năsăud. În incinta complexului cultural se găsesc locuri de cazare pentru artişti, biblioteca şi atelierele de restaurare, fiind punctele forte care atrag vizitatorii. Muzeul conţine obiecte şi lucrări de artă contemporană.
Biserica Bună Vestire, ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea, este un alt obiectiv turistic ce merită văzut şi care se află în apropierea staţiunii, în localitatea Cormaia. Naosul şi pronaosul bisericii au forme dreptunghiulare, iar intrarea se face pe partea vestică. Acoperişul se sprijină pe doi stâlpi în colţurile altarului, iar icoanele împărăteşti aduc aminte de meşterul Tudor Zugravu, iconar din secolul al XVIII-lea.
Sângeorz Băi pune la dispoziţia turiştilor cluburi, cinematograf, săli de jocuri mecanice şi terenuri de volei sau tenis. Turiştii dornici de excursii pot admira mofeta naturală sonoră de pe Dealul Prihodişte-Mărcuş, pivniţele de vinuri Lechiţa, clădirile Şugalete – un complex format din 13 construcţii ce datează din secolul al XV-lea.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago