ActualitateFlash

Şapte brădeni au hotărât să ducă steagul României şi pe cel al municipiului Brad, sus, pe cel mai înalt vârf din Europa de Vest: A început ascensiunea pe Mont Blanc

02 cazacu mont blancSorina Popa

Ieri, cei şapte brădeni care au decis să escaladeze cel mai înalt vârf din Europa de Vest, Mont Blanc, au pornit spre primul refugiu. Traseul ales de  brădeni este următorul: de lângă Chamonix, din Le Fayet, au luat tramvaiul cu cremalieră, TMB, Tramway du Mont-Blanc, până la Nid d’Aigle. De aici au pornit ieri dimineaţă spre refugiul Tete Rousse, situat la o înălţime de 3.200 de metri, unde vor rămâne pentru aclimatizare. De la Tete Rousse vor urca la refugiul Gouter.
Temerarii hunedoreni sunt optimişti că vor ajunge pe vârful Alb. „Vremea este bună, se anunţă ploi, dar se pare că nu pentru mult timp, aşa că este posibil să avem noroc şi să urcăm în condiţii bune. Am ales ruta Gouter”, a declarat primarul Bradului, Florin Cazacu, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, împreună cu alte şase persoane, au plecat, vineri dimineaţă, să cucerească Vârful Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa de Vest. Cei şapte temerari sunt Florin Cazacu, Vasile Alba, Bujor Sav, Gabi Hărăguţ, Radu Pavel, Cosmin Florea şi Neluţu Fruja. Toţi brădeni, patrioţi înflăcăraţi, care au speranţa că vor împlânta steagul României şi al Bradului în Vârful Mont Blanc. Ei s-au antrenat pentru această ascensiune încă de anul trecut, când au reuşit să escaladeze toţi munţii de peste 2.500 de metri din ţara noastră. „Suntem toţi şapte pasionaţi de ascensiunile montane. Ne-am ales sloganul «No, gata? No, hai!» al lui Avram Iancu. Avem spirit de echipă şi suntem încrezători că vom reuşi. Vom urca pe ruta Gouter”, a declarat primarul Florin Cazacu pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Cucerit pentru prima dată, în 1786
Cei şapte brădeni au diferite profesii, primar, poliţist, oameni de afaceri, un pensionar. Cel mai tânăr are 32 de ani, iar cel mai vârstnic, 64 de ani. Vârful Mont Blanc are o înălţime de 4.810 metri, fiind cel mai înalt din Europa de Vest. Mont Blanc este un masiv de graniţă al Munţilor Alpi, care atinge pe teritoriul francez, înălţimea maximă de 4.810 m (la 4.792 m este stânca, diferenţa până la 4.810 m este dată de gheaţă, conform ultimelor măsurători din 2009), formând astfel o barieră, teoretic aproape de netrecut, între valea franceză a râului Arve – unde este situată localitatea Chamonix şi valea înaltă a râului Aosta – unde este situată localitatea italiană Courmayeur. Vârful Mont Blanc apare ca un foişor peste întreaga regiune Savoia franceză şi domină, impozant, toate culmile înconjurătoare. Masivul Mont Blanc a fost cucerit pentru prima dată în anul 1786 de doi alpinişti amatori, doctorul Michel Paccard şi ghidul Jacques Balmat, ascensiunea fiind realizată la iniţiativa lui Horace Benedict de Saussaure, care a dat şi o recompensă pentru această primă reuşită. Prima femeie care a ajuns pe Vârful Mont Blanc a fost Marie Paradis în anul 1808, iar primul român a fost geologul Radu Porumbaru la data de 2 octombrie 1877, fiind menţionat şi în vechea Carte de Aur, de la sediul Clubului Alpin Francez din Chamonix.

02 gouter_3858 - charpente conceptUn refugiu futurist
Desprins parcă dintr-un film science fiction, refugiul din inox, Refuge du Gouter, se înalţă pe marginea prăpastiei, la o altitudine de 3.835 de metri. Refuge du Gouter, din Alpii Francezi, este cel mai înalt refugiu montan din vestul Europei şi e unic în lume prin stilul său tehnologic. Este conceput să reziste la vânt de 300 de kilometri pe oră, are generatoare de curent şi panouri solare. În interior, adăpostul, care a costat câteva milioane de euro, arată ca o pensiune confortabilă: are o sală de mese încăpătoare, dormitoare confortabile, iar sistemul sanitar este similar cu cel existent la bordul submarinelor. Refuge du Gouter poate găzdui 120 de persoane, iar rezervările se fac cu mult timp înainte. Pentru că a fost interzisă camparea lângă refugiu, cei care nu mai apucă locuri pot dormi în hol, pentru acelaşi preţ, de 90 de euro, dar fără o masă inclusă.

One thought on “Şapte brădeni au hotărât să ducă steagul României şi pe cel al municipiului Brad, sus, pe cel mai înalt vârf din Europa de Vest: A început ascensiunea pe Mont Blanc

  • Ce păcat pentru starea de spirit a unora că nu înțeleg că degeaba latră câinii, caravana oricum trece. Își fac frecție la piciorul de lemn.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura