Categories: Flash

Şapte cascade unice în lume

Există în lume cascade unice şi atât de neobişnuite, încât impresionează orice vizitator. Aceste minuni ale naturii sunt foarte rare şi încă necunoscute pentru unii oameni. Vă prezentăm în continuare şapte din cele mai neobişnuite şi frumoase cascade din lume, printre ele aflându-se şi una din România.
1. Cascada Bigăr, România
Cascada Bigăr, situată în apropiere de localitatea Bozovici, Caraş-Severin, în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, datorită modului în care apa se răspândeşte şi cade, în fâşii mici. Potrivit site-ul The World Georgaphy, care a inclus căderea de apă într-un top al cascadelor ieşite din comun din toată lumea. Ea se formează de la un izvor subteran care se varsă în râul Miniş. Cascada Bigăr se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator, chiar pe paralela 45 nord.
2. Cascada Eternal Flame Falls, USA
Eternal Flame (Flacăra Eternă) este o cascadă mică din Rezervaţia Shale Creek, o secţiune a Parcului Chestnut Ridge din New York. Cascada depinde foarte mult de precipitaţii. De obicei, aceasta curge la începutul primăverii sau după reprize lungi de ploaie. Are 9 m înălţime şi se revărsa peste panta de şisturi în două segmente. Într-o mică grotă de 1,5 m de unde ies gaze naturale se poate aprinde o flacără de 10-20 cm. Când debitul este mare, apa curge peste grotă şi acoperă flacăra răspândind lumină ca un abajur. Cascada Eternal Flame este cu adevărat unică în Statele Unite şi una dintre puţinele locuri naturale neatinse de pe planeta noastră.
3. Cascada Asik-Asik Falls, Filipine
Localizată în Alamada, nordul Cotabato-ului, cascada Asik-Asik are 60 m înălţime, 140 m lăţime şi se spune că apa ei are puteri vindecătoare. Nici un rău nu exista deasupra, apa pur şi simplu ţâşneşte din stânci la marginea unui deal. Pereţii sunt acoperiţi de vegetaţie semănând cu nişte perdele verzi de mari dimensiuni. Apă curată şi proaspătă ce curge până la un rău este atât de rece încât turiştii pot bea din ea. Guvernul a construit o reţea de drumuri către locul unde se afla cascada şi, spre deosebire de perioada anterioară, pot ajunge şi maşinile aici.
4. Cascada Blood Falls, Antarctica
Blood Falls (Cascada de Sânge) a fost descoperită în anul 1911. Cercetătorii au crezut iniţial ca nuanţa de roşu se creează datorită algelor roşii de acolo, dar apoi şi-au dat seama că oxidul de fier este de vină. Prezenţa acestui compus chimic în apă este rezultatul metabolismului unor microorganisme. Apa sărată bogată în fier a lăsat o mică fisură în gheţarul Taylor. Sursa de apă a cascadei este un lac acoperit de un strat de gheaţă de 400 m adâncime. Conţinutul de sare este de patru ori mai mare decât cel din ocean. De aceea, apa cascadei nu îngheaţă chiar dacă temperatura este sub -10°C.
5. Cascada Svartifoss, Islanda
Svarfifoss (Cascada Neagră) se afla în Parcul Naţional Skaftafell din Islanda şi este una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice de acolo. Baza cascadei este demnă de remarcat datorită stâncilor ascuţite. Părţi din peretele format din coloane hexagonale se rup şi cad mai repede decât cascada însăşi. Aceste coloane de bazalt au reprezentat surse de inspiraţie pentru arhitecţii islandezi. Acest lucru poate fi observat la Biserică Hallgrimskirkja din Reykjavik şi la Teatrul Naţional.
6. Cascada Baatara Gorge Waterfall, Liban
Baatara Gorge este o cascadă în Tannourine, Liban. Are o cădere de 255 m în Baatara Pothole, o peşteră imensă din calcar jurasic. Descoperite în 1952 de bio-speologul francez Henri Coiffait cascada şi canalul său de scurgere au fost cartografiate în 1980 de Clubul de Speologie din Liban. Peştera mai este cunoscută şi sunt numele de Peştera celor Trei Poduri. Călătorind de la Laklouk la Tannourine se trece de satul Balaa şi după cinci minute se ajunge la această minune naturală unde veţi vedea trei poduri suprapuse creând o prăpastie în munte.
7. Cascada Hierve el Agua, Mexic
Hierve el Agua (Apa care fierbe) reprezintă o formaţiune naturală de roci din statul mexican Oaxaca care arata ca o cascadă. Se înalţă între 50 şi 90 de metri deasupra văii şi având multe părţi albe seamănă cu o cascadă. Se formează datorită volumului mic de apă supraîncărcată cu carbonat de calciu şi iese la suprafaţă prin mici fisuri. Apa are o temperatură între 22 şi 27°C şi curge formând nişte stalactite mari asemănătoare cu cele din peşteri. Fluxul de apă variază semnificativ între anotimpul uscat şi cel ploios. Una dintre stânci, denumită „cascada chica“, are două piscine artificiale mari şi mai multe mici. Se spune că apa cu conţinutul ei ridicat de minerale are proprietăţi vindecătoare.
(Informaţii şi imagini preluate de pe site-ul http://www.infoturism.ro)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Guvernul cu turul I, protestatarii cu turul II

Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada elec­torală începe…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…

o zi ago

Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…

o zi ago

Bulina albă

Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…

o zi ago

Bulina neagră

M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…

o zi ago

Polițiștii avertizează! O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a iden­tificat o tendință de înșelăciune care…

o zi ago