Comunitate

Sărbătoarea de la Costeşti a ajuns la a 50-a ediţie

Magdalena Şerban

Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara şi Primăria şi Consiliul Local al comunei Orăştioara de Sus au organizat în weekend cea de-a 50-a ediţie a tradiţionalei manifestări „Istorie, Natură, Cultură – Costeşti“.

Andra, pe urmele istoriei
Programul evenimentului a fost unul special, dat fiind faptul că s-au celebrat cinci decenii de când acţiunile care se desfăşoară la Costeşti adună mii de oameni din judeţ şi nu numai. Astfel, seara de sâmbătă a inclus un recital al trupei Quas din Deva, dar şi reprezentaţii semnate de Săndel şi Aurora Mihai. De departe cel mai aşteptat moment a fost concertul Andrei (foto sus), artista oferind publicului o selecţie de hituri care nu i-au lăsat indiferenţi pe spectatori. S-au fredonat refrenuri, s-a dansat şi s-au făcut fotografii. Focul de artificii a brăzdat cerul, lăsând în urmă momente de care cei prezenţi să-şi amintească peste an.
Apoi, aşteptată de mulţi, a urmat o discotecă în aer liber ce s-a dovedit a fi în asentimentul tinerilor. Ziua de ieri a fost dedicată muzicii populare, pe scenă urcând soliştii Nicu Novac, Ionuţ Fulea, Ciprian Roman, Adina Hada, Ovidiu Olari, Elena Evsei, Cristian Fodor, Valerica Ianoşi, Eugen Pistol, Mihai Mihăilă, Denisa Mureşan, Miruna Medrea, Gheorghe Lăscoiu, Cătălina Furdui, Rareş Bâldea, Larisa Săndescu, Teodora Anuţoiu, Dana Matei Pantiloi şi, bineînţeles, Fluieraşii din comuna Orăştioara de Sus. Acompaniamentul i-a revenit orchestrei condusă de prof. Ionel Coza.

Rol de promotor cultural şi turistic
“Festivalul are menirea de a ne promova zona, cu tot ceea ce semnifică ea. Şi în acest an, am încercat să păstrăm linia vechilor ediţii, mergând pe aceleaşi principii în ce priveşte alegerea componenţei artistice, sâmbăta dedicând-o tineretului, iar duminica, cântecului popular. Sâmbătă, am estimat că au fost prezenţi peste 10.000 de oameni, Andra şi trupa ei făcând multă lume fericită. Salut încă o dată autorităţile locale şi judeţene, parlamentarii şi pe toţi cei care au ales să ne fie aproape, localnicii şi invitaţii lor, precum şi fiii satului. Am invitat şi ni s-a şi onorat invitaţia, foşti primari şi viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, care au condus comunitatea în toţi aceşti mulţi ani trecuţi de la prima ediţie. Îmi doresc ca prin continuarea unor astfel de acţiuni culturale, în timp, să atragem cât mai mulţi turişti. Am ajuns la ediţia cu numărul 50 şi vrem să mergem mai departe“, a afirmat Vasile Marian Inăşescu (foto mijloc), primarul comunei Orăştioara de Sus.
La rândul său, Ciprian Roman (foto jos), managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, a declarat: „Tradiţia şi-a spus cuvântul, din nou. Sărbătoarea de la Costeşti este una renumită, prin intermediul ei, promovându-se mai bine ca prin orice altă modalitate, locurile acestea pline de semnificaţii şi istorie. În fond, promovând autenticul şi valorile din fiecare regiune a judeţului, ne promovăm identitatea hunedoreană şi, până la urmă, pe cea de români. Mulţumim foarte mult publicului pentru aprecierea şi bucuria cu care a îmbrăţişat evenimentul. Totodată, mulţumesc conducerii judeţene care sprijină actul artistic hunedorean, susţinând o suită de acţiuni”, a spus Ciprian Roman.
De amintit că serbările au debutat în anul 1967, la iniţiativa arheologului Dr. Constantin Daicoviciu, care a condus o perioadă îndelungată cercetările siturilor arheologice din Munţii Orăştiei. Având ca obiectiv evaluarea rezultatelor cercetărilor arheologice şi ecoul acestora în conştiinţa publică, în special a tineretului, ele au fost primite cu braţele deschise, încă de la prima ediţie, iar de atunci şi până acum, nu au fost întrerupte niciodată. După revoluţia din 1989 şi-au schimbat titulatura în «Istorie, natură şi cultură», aşa cum le regăsim şi azi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura