Categories: Actualitate

Sãrbãtoarea Sfintei Marii la Geoagiu

Magdalena Şerban

Primăria oraşului Geoagiu duce mai departe tradiţia manifestărilor cu care ne-a obişnuit de Sfânta Maria. Edilul-şef, Simion Mariş, i-a întâmpinat şi anul acesta pe cei veniţi să se bucure de plinătatea evenimentului, cu credinţă şi voie bună, în ciuda vremurilor grele şi a apăsării financiare care nu iartă nici o zonă, indiferent de frumuseţea ei.

Greutăţi financiare

„Este cea mai mare sărbătoare din istoria Geoagiului. La slujba de Maslu de la Biserica cu Hramul Adormirii Maicii Domnului de aici, veneau, cu ani în urmă, oameni din toate colţurile ţării. După slujbă, petreceau şi se bucurau de bucatele tradiţionale, alături de cântecele populare. Am întâmpinat mari greutăţi anul acesta, în materializarea evenimentului, tocmai de aceea am fost la un pas de a nu-l mai putea duce mai departe. Şi aşa, sărbătoarea se derulează doar pe parcursul unei singure zile. Chiar dacă manifestarea a fost organizată de Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Geoagiu, fără ajutorul sponsorilor, Doru Depcea (Băile Daco Romane), Gheorghe Grec (Complex Germisara), Silviu Paşca (Agrementul), Dan Breazu (Vila 10), Vasile Ungureanu (Vila Sanda), Mircea T. (Hotel Alexandra), Sebastian Stancu (Hotel Termal), nu ne-am fi descurcat”, declară primarul Simion Mariş.

Spectacol de zile mari

Edilul îşi aminteşte cu emoţie de colaborarea avută cu regretaţii Drăgan Muntean şi Iulius Borza. În cadrul festivităţii de anul acesta, Iulius Borza a fost desemnat, post mortem, cetăţean de onoare al oraşului Geoagiu. „Adevăratele valori ne-au fost şi ne sunt oferite de oameni adevăraţi. Unul dintre ei a fost Iulius Borza”, mărturiseşte Simion Mariş. După slujba susţinută de un sobor de 20 de preoţi, la biserica cu Hramul Adormirii Maicii Domnului, din Geoagiu-Băi, cei prezenţi s-au putut bucura, preţ de câteva ore bune, de un recital susţinut de Mariana Deac, Mariana Anghel, Mariana Suciu, Viorica Brânduşan, Nelu Ban Fântână şi mulţi alţii. Nelipsit de la eveniment a fost şi Mihai Fegher, instruit şi pornit la drum de însuşi Iulius Borza. „Mă bucur că după 25 de ani de absenţă, s-a reunit Ansamblul de dansuri „Germisara”, care am văzut cum a oprit răsuflarea publicului, prin paşii de joc“ mai spune primarul, mândru de profesionalismul dansatorilor şi de pregătirea acestora de către directoarea Casei de Cultură din Geoagiu, Mariana Stoica. Cu toate că în unele locuri, Geoagiu-Băi nu a fost îmbrăcat tocmai în straie de sărbătoare, fiind în plină modernizare în ceea ce priveşte reţelele de apă, canalizarea şi iluminatul public, acest aspect nu a împiedicat lumea prezentă să se bucure din plin, mai ales că a fost asigurat transportul gratuit înspre şi dinspre Geoagiu-Bai, pentru toate satele componente.

Câştigătoare la nivel european

Ca un plus de imagine, Staţiunea Geoagiu-Băi va fi premiată la Bruxelles pe 27 septembrie, în cadrul Galei Premiilor EDEN 2010, festivitate organizată cu ocazia Zilei Europene a Turismului, ca destinaţie turistică de excelenţă a României. Acest premiu vine ca urmare a câştigării concursului naţional EDEN – „Destinaţii europene de excelenţă“, ce a fost organizat în ţara noastră de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. „Premiul va fi acordat în cadrul Galei Premiilor EDEN 2010, iar în calitatea sa de destinaţie turistică de excelenţă a României, staţiunea Geoagiu-Băi va beneficia de realizarea unui film de prezentare din partea Comisiei Europene. Acest premiu reprezintă, pentru noi, o mare realizare şi totodată o mulţumire morală de proporţii“, spune edilul-şef al oraşului Geoagiu, Simion Mariş.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago