Comunitate

Satul Runcu Mare, introdus în ruta caselor tradiţionale dezvoltate din bani europeni. Din toamnă, în circuit turistic

Magdalena Șerban
Opt case tradiționale din satul Runcu Mare din comuna Lelese sunt cuprinse în programul „România atractivă”, care este finanțat cu fonduri europene provenite din Planul Național de Redresare și Reziliență. Demersul s-a clasat pe poziția a treia din cele 16 documentații acceptate la nivel cen­tral și este aproape finalizat.

Pentru generațiile următoare
Primarul din Lelese nu s-a lăsat până când localitatea Runcu Mare nu va fi transformată într-un sat turistic, opt case de aici fiind reabilitate și adaptate cerințelor din domeniu, astfel încât să poată fi primiți turiști în aceste gospo­dării. „Am depus acest proiect pe com­ponenta C 11 – Turism și Cultură din PNRR, pe secțiunea «Ruta satelor cu arhitectură tradițională». La nivel na­țional au fost acceptate doar 16 pro­iecte, iar al nostru a fost, ca punctaj ob­ținut, pe un onorant loc trei. Mulțumesc celor care au sprijinit comuna Lelese pentru întocmirea documentației care a stat la baza propunerilor de finanțare prin PNRR, de 480.000 de euro, pentru satul Runcu Mare. În toamna aceasta, ne dorim să introducem în circuit cele 8 case, asta e dorința noastră. Nu a fost ușor, fiind vorba de case vechi. A fost nevoie să se intervină la structura de rezistență pentru consolidare și erau necazuri cu infiltrațiile de apă. Însă e firesc. Pentru noi, acest proiect repre­zintă o mare deschidere către lume, o promovare extraordinară a potențialului cu care Dumnezeu ne-a înzestrat lo­curile. Avem meleaguri faine, tradiții nealterate, obiceiuri păstrate cu sfin­țenie, avem cu ce sta în față“, a subliniat primarul din Lelese, Ciprian Achim (foto). Edilul a mai precizat că promovarea începe în curând, ca de exemplu în 27 și 28 iulie, Ansamblul Leleșana împreună cu meșteri populari, va fi prezent la Muzeul Tehnicii Populare Astra – Sibiu, pentru a prezenta obiceiuri și tradiții pădurenești și se va promova inclusiv acest circuit cu casele.

Valori autohtone
De precizat că cele 12 rute turistice/ cul­turale dezvoltate prin PNRR sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, tra­seul gastronomiei tradiționale, ruta bise­ricilor fortificate, ruta bisericilor din lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldo­vei, ruta Sfântului Ladislau, traseul castrelor ro­mane, ruta cetă­ților, re-facerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei și ruta satelor cu arhitectură tradițională. Prin această axă au fost alocate 103,53 milioane de euro. Programele pen­tru restaurarea/ reabilitarea obiec­tivelor sunt coordonate în par­teneriat de Compania Națională de Investiții și/sau Unitatea de Manage­ment a Proiectului. Termenul maxim până la care ele pot fi finalizate este 30 iunie 2026. Per total, 128 de case tra­di­ționale din toată România sunt reabilitate prin PNRR, valoarea proiectului fiind estimată la 9 milioane de euro, iar pentru marcarea, semnalizarea și marketizarea obiectivelor incluse în cadrul rutei a mai fost prevăzută o sumă adițională de 600.000 de euro.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura