Operatorul de apă şi canal din nordul judeţului, SC Apa Prod SA Deva, a accesat în ultimii ani fonduri europene în valoare de 145 de milioane de euro. Din aceşti bani au fost reabilitate şi extinse reţelele de apă şi canalizare din mai multe localităţi, dar şi anumite obiective, cum ar fi staţia de tratare a apei de la Sântămăria Orlea.
Potrivit reprezentanţilor SC Apa Prod SA Deva, din totalul sumei, 50 de milioane de euro au fost accesaţi prin măsura Ex-ISPA (Instrumente Structurale de Preaderare), prin proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în municipiile Deva şi Hunedoara”. Pentru realizarea proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Hunedoara“, operatorul de apă şi canal a avut la dispoziţie 95 de milioane de euro, bani europeni obţinuţi prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.
Urmează alte proiecte
De modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canal prin proiectele derulate de SC Apa Prod SA Deva au beneficiat şase localităţi urbane din jumătatea de nord a judeţului şi comunele Bucureşci şi Crişcior. Astfel, la Deva, mai mult de un sfert din reţeaua de alimentare cu apă a fost reabilitată, conductele fiind extinse cu opt la sută faţă de lungimea iniţială. De asemenea, reţeaua de canalizare din municipiul reşedinţă de judeţ a fost modernizată în proporţie de opt la sută şi extinsă cu 18 la sută. În municipiul Hunedoara, 12 procente din totalul lungimii conductelor de apă potabilă au fost reabilitate. Şi reţelele de transport a apei uzate din acelaşi municipiu au fost modernizate şi extinse cu 17 la sută. Oraşele Haţeg şi Călan au beneficiat de cifre identice la ambele capitole. Prin urmare, reţelele de apă potabilă au fost reabilitate cu 14 la sută şi extinse tot cu 14 la sută, iar cele de canalizare au fost modernizate în proporţie de opt la sută, fiind extinse cu mai mult de un sfert faţă de lungimea iniţială. La Simeria au fost modernizate cu 16 la sută şi extinse cu şapte la sută doar conductele de alimentare cu apă. În municipiul Brad, cifrele arată că s-au făcut investiţii consistente. Aici, 30 la sută din conductele care transportă apa la robinetele brădenilor au fost modernizate, reţeaua fiind extinsă cu aproape 70 la sută.
În continuare, conducerea SC Apa Prod SA Deva îşi propune să atragă fonduri nerambursabile, din exerciţiul financiar pentru 2014-2020, bani din care să continue investiţiile în infrastructura de transport a apei potabile şi uzate.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…