Volodia Macovei
După o discuţie aprinsă în care singurul argument inteligibil a fost acela că „şi Deva a făcut la fel”, Consiliul Local (CL) Hunedoara a respins proiectul de hotărâre prin care se aproba Documentul de Poziţie privind modul de implementare a Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Hunedoara”. În acest fel, marea investiţie de 70 de milioane de euro, susţinută de Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru groapa de gunoi ecologică se mai împiedică o dată, chiar în votul negativ al consilierilor USL.
Un document esenţial
În fapt, acest Document de Poziţie reprezintă un acord de asociere între toate localităţile hunedorene, prin care „se stabileşte modul detaliat în care urmează a fi implementat proiectul”. El trebuie adoptat de toate consiliile locale ce vor face parte din acest sistem de colectare a gunoiului şi este necesar ca suport pentru aplicaţia de finanţare. El nu va fi valabil, deci utilizabil, decât în momentul în care va fi semnat de toate părţile, ceea ce, iată, nu se arată prea lesne de făcut. Documentul pus în faţa consilierilor locali de la Hunedoara conţine foarte multe detalii referitoare la funcţionarea viitorului sistem de colectare şi depozitare ecologică a gunoiului, inclusiv sumele de cofinanţare pe care le vor plăti localităţile, dar şi valori ale taxelor ce se vor stabili pentru beneficiarii direcţi ai acestui sistem.
Hunedoara are de dat 320.000 de euro
În cuprinsul acestui acord noi nu am găsit puncte neclare sau discriminări între localităţi, regulile fiind aceleaşi pentru toată lumea. Mai puţin, poate, faptul că Deva, care are mai puţini locuitori decât Hunedoara, trebuie să cotizeze cu aproape 180.000 de euro mai mult.
În câteva rânduri, ar fi de notat, în primul rând, că Hunedoara trebuie să participe la cofinanţarea proiectului cu 319.936 euro, din care 26.717 euro în 2013 şi 293.219 euro în 2014. Asta, la o cofinanţare totală de aproximativ 6,7 milioane de euro. De asemenea, în document se specifică şi tarifele ce vor fi percepute pentru serviciile oferite de noul sistem de gestionare a gunoiului, tarife ce vor creşte în fiecare an. Astfel, în localităţile urbane se prevede un preţ de 6,96 lei pe cap de locuitor într-o lună, pentru 2013, 7,34 lei în 2014 şi 7,56 lei în 2014, iar în localităţile rurale 2,62 lei pe locuitor într-o lună, în 2013, 2,76 lei în 2014 şi 2,84 lei în 2015.
Dintre prevederi ar mai fi de spus că trebuie închise nouă depozite de gunoi neconforme cu normele de mediu, cele de la Aninoasa, Călan, Orăştie, Haţeg, Petrila, Deva, Hunedoara, Lupeni şi Rapoltu Mare.
Tărăboi de dragul tărăboiului
Aşadar, adoptarea deciziei de a fi semnat acest document era simplă: vrei să faci parte din proiect, bine, nu vrei, devine dubios: unde şi cum vei duce gunoiul, în afara viitorului sistem? Ceea ce pare simplu pentru noi, nu e la fel pentru unii dintre aleşii de la Hunedoara. Aşa se face că, după un scenariu identic cu cel când a fost amânată fără rost decizia privind vânzarea terenului Eco Sid pentru parcarea Castelului Corvinilor, consilierul Ovidiu Crişan a sărit în sus spunând că are nevoie de vreo 10 zile pentru a înţelege documentul. Intervenţia sa a fost paradoxală: „Nu sunt împotrivă să luăm hotărârea de a semna acest document, dar cred că trebuie să vedem ce conţine. Ce dacă mai întârziem hotărârea cu 5-10 zile?”. După care a urmat un argument de zile mari: „Nici la Deva nu l-au votat.”. Ceea ce e anormal este că proiectul de hotărâre a fost la dispoziţia consilierilor, chiar noi, presa, l-am avut cu câteva zile înainte de şedinţă, astfel încât povestea cu timp de lectură e falsă. Numai că problema în CL Hunedoara e alta: unii consilieri nu mai vin pe la şedinţele comisiilor, în care se examinează proiectele şi se explică. Mai mult, se pare că nici nu le citesc, ci doar protestează, aşa, să fie şedinţa mai animată.
De ce da, când se poate nu?
Una peste alta, Ovidiu Crişan a reiterat aceeaşi aberaţie ce a apărut într-o şedinţă anterioară: în loc să propună, dacă avea de gând, amânarea discutării acelui punct înainte de votarea ordinii de zi, a propus acest lucru când amânarea nu putea fi discutată, pentru că era împotriva legii. Ei, şi tot după acelaşi scenariu, s-a iscat o dispută fără rost, în care nici un argument legat de document nu a fost adus, s-a vorbit despre menţinerea tarifelor la gunoi, chiar dacă nimeni nu a dat o soluţie de unde să fie scoşi cei 320.000 de euro cofinanţare, s-a bătut apa-n piuă un timp, după care s-a trecut, totuşi, la vot. Dacă titlul hotărârii a fost votat de majoritatea consilierilor prezenţi, articolul 1 a fost respins cu un scor de 9 la 6, cu votul negativ al consilierilor USL.
Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, a avut un simplu şi scurt comentariu: „Acest proiect, extrem de important, în valoare de 70 de milioane de euro, este şi aşa în mare întârziere. Ce facem noi? Votăm împotrivă?”.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…