Politica si administratie

Science-fiction sau realitate? Un startup vrea să instaleze baterii gravitaționale în România. Minele de cărbune din Valea Jiului ar putea contribui la decarbonizarea țării

Green Gravity, un start-up din Australia care produce baterii gra­vi­taționale, vrea să aducă tehnologia sa în România. Firma a semnat o înțe­le­gere cu Complexul Energetic Valea Jiului SA, deținut de stat, pentru a analiza posibilitatea instalării tehno­logiei sale în 17 mine de cărbune din Valea Jiului.

Din vechile puțuri de mină
„Salut această inițiativă, care de­mons­trează potențialul cooperării dintre România și Australia în domeniul energiei curate și al acțiunii climatice. Sprijin eforturile CEVJ și Green Gravity de a explora fezabilitatea stocării ener­giei gravitaționale din vechile puțuri de mină, care ar putea oferi o soluție via­bilă pentru îmbunătățirea flexibilității și rezilienței sistemului nostru energetic, asigurând un viitor pentru Valea Jiului și reducând treptat în același timp dependența noastră de combustibilii fosili”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Suntem încântați să colaborăm cu CEVJ la acest proiect inovator, care are potențialul de a transforma sectorul cărbunelui din România într-un centru de stocare a energiei regenerabile, creând locuri de muncă, creștere și ino­vație. Tehnologia noastră oferă o soluție unică pentru stocarea exce­su­lui de energie regenerabilă folosind gra­vitația, care poate ajuta la echili­bra­rea rețelei electrice și la sprijinirea obiectivelor climatice ale UE”, a de­clarat CEO-ul startup-ului, Mark Swinnerton.

O tehnologie promițătoare
Pentru această metodă de generare de energie, cel mai important element este puțul minei. Containere pline de nisip (sau alt material greu) sunt co­bo­râte în puț în momentele în care ce­re­rea de energie din rețea este foarte ridicată. În timp ce greutatea coboară, o serie de generatoare/motoare elec­trice din puț produc energie prin frâ­nare regenerativă, o metodă împru­mu­tată din industria auto.
Pentru ca sistemul să fie eficient, ridi­carea greutăților înapoi la poziția de start de la intrarea în puț se face, folo­sind aceleași motoare electrice, în mo­mentele în care există un exces de ener­gie în rețea. Astfel, această opera­țiu­ne costă mai puțin atunci.
Pentru o eficiență și mai mare, o idee este golirea nisipului din containere în tu­nelurile minei, însă această opera­țiu­ne va duce treptat la umplerea aces­tora. O metodă hibridă ar fi aducerea înapoi la suprafață doar a unei cantități de nisip. Astfel, vechile mine vor func­ționa în viitor ca baterii de urgență, care vor furniza energie în rețea în mo­mentele în care alte surse verzi, pre­cum fotovoltaicele și eolienele, nu vor putea acoperi necesarul. Construcția unei astfel de centrale poate costa între 1 și 10 dolari/kWh.
Green Gravity a semnat acorduri similare cu compania din Australia Yan­coal și cu gigantul internațional din domeniul ingineriei GHD Group.
România și-a propus ca până în 2030, 30,5 la sută din energia produsă să provină din surse regenerabile și să renunțe la cărbune până în 2032.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago