Comunitate

„Şcoală de vară de restaurare” la muzeul din Deva

Mai mulţi elevi de clasa a X-a de la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, coordonaţi de prof. Ana Iancu, învaţă tehnicile de restaurare de la specialiştii din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, în cadrul unei acţiuni intitulată generic „şcoala de vară de restaurare”. Aceasta a debutat ieri, în Sala şemineului din Palatul Magna Curia, şi se va încheia în 11 iunie.
În organizarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, acţiunea are ca obiectiv principal promovarea activităţii de restaurare în rândul tinerilor, precum şi salvarea patrimoniului mobil şi imobil. Toate intervenţiile se efectuează pe materiale comune, nefiind afectat patrimoniul mobil al instituţiei. Activitatea include trei paliere: prezentare teoretică a procesului de restaurare pe suport metal, ceramică, sticlă şi hârtie, realizată de restauratori experţi în domeniu; demonstraţii practice a procesului de restaurare, proces interactiv unde participanţii vor putea realiza sub îndrumarea specialiştilor diverse operaţiuni, şi expoziţie cu obiectele restaurate, urmată de oferirea de diplome şi premii participanţilor.
„Restaurarea patrimoniului cultural naţional are ca scop restabilirea semnificaţiei istorice, artistice, tehnice, originare a bunului istoric, pierdută parţial sau estompată în timp şi consolidarea structurii suport. În fiecare zi, datorită acţiunii factorilor externi asupra artefactelor în special a patrimoniului mobil, se produc distrugeri importante, salvarea acestora fiind prioritară pentru specialiştii din domeniul muzeal. Pentru cercetarea, conservarea şi expunerea pieselor muzeale, restauratorii MCDR depun eforturi intense în laboratoarele noastre de unde ies anual sute de obiecte pe suport anorganic şi organic. Acţiunea pe care dorim să o desfăşurăm pe o perioadă de şase zile se doreşte a fi o campanie de promovare a profesiei de restaurator şi a rolului important pe care acesta îl deţine într-o instituţie muzeală, acela de salvare a patrimoniului cultural naţional”, a declarat responsabilul de proiect, Ioana Popiţiu, şeful Secţiei Restaurare-Investigaţii-Conservare, din cadrul MCDR. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura