Şcoala din Băcia, prima din judeţ în programul Digitaliada
Adriana Năstase
Peste 104 elevi de la Şcolile Gimnaziale Băcia şi Bretea Română, din judeţul Hunedoara, continuă programul Digitaliada în anul şcolar 2020-2021, în laboratoare digitale complet echipate cu tablete pentru ca fiecare elev să poată lucra individual, cu laptop pentru profesor şi videoproiector pentru clasă.
Au putut învăţa de la distanţă
Totodată, ei fac parte din cei peste 30.000 de elevi, profesori şi părinţi înrolaţi în platforma Digitaliada „Învăţare şi testare online”, sistem de management şcolar care oferă utilizatorilor acces gratuit la module dedicate pentru teste, teme, videoconferinţe şi rapoarte de activitate.
Fundaţia Orange a adaptat desfăşurarea programului Digitaliada la noile condiţii de învăţare la distanţă, în contextul în care întregul proces educaţional se transformă. Astfel, şcoala gimnazială Băcia, deja familiarizată cu instrumentele digitale, a putut implementa din ziua zero, odată cu suspendarea cursurilor, învăţarea la distanţă prin intermediul platformei Digitaliada „Învăţare şi testare online”.
„Şcoala noastră a fost prima unitate din judeţ care a aplicat pentru acest program, încă din anul 2016. Am primit atunci 20 de tablete, care sunt folosite pentru Matematică şi Informatică. În şcoală avem anul acesta 42 de elevi”, a declarat Emanuela Luca, directorul Şcolii Gimnaziale din Băcia. Primarul comunei Băcia, Florin Alba (foto), susţine că, în condiţiile actuale, este extrem de important un asemenea program de digitalizare a şcolii.
Digitaliada este un program de educaţie digitală care se desfăşoară cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale şi care îşi propune încurajarea folosirii tehnologiei la clasă pentru îmbunătăţirea performanţei şcolare în învăţământul preuniversitar. Un număr de 6.000 elevi, din cele 50 de şcoli din mediul rural incluse în program învăţă în laboratoare digitale complet echipate cu peste 1.900 de tablete şi alte 120 de echipamente IT. Oricine este interesat de predarea şi învăţarea cu ajutorul tehnologiei digitale are la dispoziţie, în mod gratuit, platforma online www.digitaliada.ro şi poate aplica la concursul de materiale digitale #Digitaliada, care încurajează dezvoltarea de materiale educaţionale în limba română.