Actualitate

Şcolile din judeţ luate la purecat de inspectorii sanitari

02 clasa 1Natalia Bumbac

Au mai rămas doar trei săptămâni până la începerea noului an şcolar, iar pregătirile în acest sens sunt pe ultima sută de metri. Lucrările de reabilitare, reparaţii şi igienizare la unităţile de învăţământ din judeţ ar trebui încheiate până când elevii se vor întoarce în băncile şcolilor.
În perioada 18 august şi până la sfârşitul lunii septembrie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara desfăşoară o serie de controale în vederea verificării normelor igienico-sanitare la toate unităţile de învăţământ. În judeţul Hunedoara inspectorii DSP au de verificat 321 de şcoli.

Controale complexe în fiecare unitate
Controalele făcute de reprezentanţii sănătăţii presupun revizii complexe în sălile de clasă, în laboratoare, internate sau alte spaţii în care se desfăşoară activităţi didactice. Aceştia verifică dacă unităţile şcolare au apă curentă, dacă există grupuri sanitare, dacă mobilierul sau alte dotări corespund cerinţelor igienico-sanitare.
„Corpurile clădirilor în care se află instituţiile de învăţământ sunt verificate pentru a se stabili dacă acestea îndeplinesc condiţiile igienico-sanitare conforme cu legislaţia în vigoare. De asemenea, sunt verificate cabinetele medicale din incinta şcolilor, din punct de vedere al dotării acestora cu medicamente şi materiale sanitare. Mai sunt şi anumite situaţii specifice, cum ar fi Grădiniţa care aparţine de Şcoala Gimnazială nr. 5 din Vulcan, care are încălzire de la sobe, iar acestea nu sunt prevăzute cu un sistem de protecţie. În acest caz, autorizaţia de funcţionare din partea DSP nu a fost acordată”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

Mai sunt doar vreo 10 neautorizate
La începutul anului şcolar trecut, 24 de şcoli din judeţ, din cele 321 de şcoli, grădiniţe, creşe şi cluburi sportive şcolare, în care de derulează activitate de învăţământ, nu au primit autorizaţie de funcţionare din partea DSP. Pe parcursul anului, 10 dintre acestea au reuşit să soluţioneze neregulile depistate de către reprezentanţii sănătăţii, astfel încât autorizaţia igienico-sanitară le-a fost acordată. În schimb, celelalte 14 unităţi de învăţământ au rămas neautorizate, urmând a se stabili în această perioadă care este situaţia în cazul acestor şcoli.
„Autorizaţia sanitară poate fi acordată pe parcursul anului de învăţământ, dacă între timp au fost luate măsuri prin care problemele au fost soluţionate. La şcolile la care nu sunt respectate normele igienico-sanitare, inspectorii DSP pot decide suspendarea activităţii. Am avut astfel de situaţii, iar şcolile au funcţionat pe răspunderea administratorilor, fără a avea aviz din partea instituţiei noastre. În unele cazuri, instituţiile de învăţământ intră într-un program de conformare prin care se obligă ca în anumite termene să rezolve neregulile depistate. Printre cele 14 şcoli neautorizate sunt câteva care au fost puse la punct, cum ar fi şcolile din Holdea, Poiana Răchiţele sau cea din Cerbăl. Pot spune că în ultimul timp se realizează anumite lucruri şi avem multe unităţi şcolare pe care le putem da exemplu”, a afirmat Cecilia Birău. Printre şcolile care nu au în acest moment autorizaţie sanitară de funcţionare se află Şcoala Gimnazială din satul Visca, unde grupurile sanitare sunt neadecvate şi acoperişul clădirii este deteriorat, Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Petroşani; Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Lupeni, care se află într-o clădire veche fără curte de joacă, Şcoala Primară şi Gimnazială din Câmpu lui Neag, dar şi alte instituţii de învăţământ.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura