ActualitateFlash

Se „coace” eliminarea laboratoarelor mici

02_laborator_mare

Nicolle Ebner

 Toate cele 22 de laboratoare private de analize medicale din judeţul Hunedoara sunt în pragul falimentului, din cauza subfinanţării serviciilor prestate. Fără o infuzie urgentă de bani de la bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cele 22 de laboratoare riscă să-şi înceteze activitatea.

Statul dă tot mai puţini bani pentru analize gratuite
Mihaela Opriş, vicepreşedintele Asociaţiei Laboratoarelor din judeţul Hunedoara, spune că bugetul alocat de CNAS pentru analize medicale gratuite este cu 50 la sută mai mic decât cel din 2008. Dacă anul trecut, fondurile lunare pentru analizele gratuite se epuizau după trei săptămâni, acum sunt gata, după trei zile, bolnavii fiind reprogramaţi după 30-40 de zile. Pentru că nu toţi dispun de bani ca să-şi plătească analizele, laboratoarele au deschis liste de aşteptare, termenele de programare devenind din ce în ce mai mari. „Scopul apelului nostru este acela de a-i informa pe cetăţeni, că nu mai sunt bani pentru analize gratuite şi că vor fi nevoiţi să le plătească”, a mai declarat Mihaela Opriş.

Francezii în şase ani, noi peste noapte
Şi de parcă atât n-ar fi de ajuns ca să pună pe butuci laboratoarele de analize medicale, CNAS a modificat, în luna iulie, şi normele de funcţionare şi acreditare ale  acestora. „Conform noilor normative, peste 90 la sută din laboratoare sunt puse în dificultate şi nu mai pot semna contractul cadru cu CJAS, pe anul 2010. Suntem obligaţi ca pe toată perioada desfăşurării activităţii, să avem, fiecare laborator, câte un medic de laborator, în condiţiile în care, în Franţa, la 20.000 de laboratoare sunt 10.000 de medici. Laboratoarele trebuie să facă toate analizele prevăzute pe o listă stabilită de CNAS, chiar dacă nu există cerere pentru unele analize. În plus, în luna aprilie, am fost anunţaţi că până la 31 decembrie 2009 trebuie să obţinem acreditarea ISO 15189. Ori pentru acest gen de acreditare, francezii au alocat o perioadă de şase ani laboratoarelor din Franţa. La această oră, în Anglia, considerată etalon, doar cinci la sută, din laboratoare sunt acreditate ISO 15189. Iar noi, trebuie să implementăm acest program, peste noapte. Este imposibil. Am cerut măcar trei ani, pentru că aici este vorba şi de investiţii financiare”, declară şi Cornelia Golea, preşedintele Asociaţiei Laboratoarelor din judeţul Hunedoara.   

Mici, dar nu se lasă
Mircea Artean, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Hunedoara  consideră că, adevăratul scop al normativelor cârpite pe genunchi, într-un birou, este acela de a înlătura de pe piaţă laboratoarele mici şi mijlocii, cu capital românesc. „Chiar dacă suntem mici, nu ne lăsăm. Am trimis protestul nostru la CJAS, CNAS, ministerului Sănătăţii şi vom contacta toţi parlamentarii de Hunedoara, pentru susţinerea amendamentelor noastre. Nemulţumirea se înregistrează la nivel naţional, nu doar în judeţul nostru”, mai spune Cornelia Golea.

One thought on “Se „coace” eliminarea laboratoarelor mici

  • ESTE NORMAL SA SE ALOCE BANI DE LA CJAS PT LABORATOARELE SPITALELOR,SI DACA RAMAN BANI POT SA ALOCE SI LABORATOARELOR PRIVATE LA CARE PROPRIETARII SAU TITULARII SUNT MEDICI DE LABORATOR NU OAMENI DE AFACERI ,POLITICIENI ,SAU ACOLITI AI ACESTORA!CUM CMI-URI ISI FAC NUMAI MEDICII FIECARE IN SPECIALITATEA LUI ASA SI LA LABORATOATE …

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura