Categories: Fara bascalie

Se caută un arhitect secesion…

Sau nu se caută – depinde ce dorim.
Una dintre caracteristicile marilor oraşe este existenţa omului cu expertiza. Expertiza asta e un cuvânt vechi, folosit cu un înţeles nou, ceva mai pretenţios – desemnează experienţa şi profesionalismul, puse la un loc. Deci, omul cu expertiza, sau care are expertiză, sau mai pe scurt, expertul. Expertul cunoaşte dincolo de amatorul pasionat. Expertul poate să confirme sau să infirme ceea ce cunoaşte amatorul pasionat sau ceea ce nu cunoaşte veleitarul (asta este foarte grav, să iei decizii într-un domeniu care îţi este străin).
O să iau din nou exemplul cel mai la îndemână – Sibiul. Refacerea centrului istoric s-a făcut nu după ureche, ci prin consultarea unor specialişti, experţi adică, în modul de locuire a unui oraş medieval, în stilul clădirilor sale, în tipul de cultură urbană dezvoltat. Au fost acolo arhitecţi cunoscuţi în România şi străinătate, mai ales din Luxemburg, ştiut fiind că primii colonişti germani aşezaţi la Sibiu acum vreo 800 de ani veneau din Luxemburg.
Deva este unul dintre oraşele care păstrează (încă…) multe clădiri art nouveau, sau secesion–varianta vieneză a aceluiaşi curent. Din păcate, deşi aşa ar trebui, nu avem nici un arhitect specializat în acest stil. Refacerea unui centru istoric (fie el şi de dată recentă, cum este cel al Devei) nu ar trebui făcută fără prezenţa cuiva care are expertiză în domeniu. Deva este înrudită, din acest punct de vedere, cu Aradul, Oradea (aceasta din urmă un adevărat muzeu secesion în aer liber) sau, din Ungaria, Szegedul. Oraşele amintite arată bine, refăcute la standarde şi nu după ureche. Noi nu am avut, în epocă, artişti secesion–aceştia erau fie unguri, fie austrieci. Nu ştiu dacă acum, în oraşele menţionate, sunt, dar peste hotare există cu siguranţă. Linia curbă, ornamentată, motivele florale, culoarea uneori violentă, legătura cu natura (aviz celor ce vor să transforme centrul Devei în piaţă betonată, model de tip medieval şi nu secesion) sunt câteva din caracteristicile stilului secesion. Muzeul din Deva ar putea chiar organiza o expoziţie secesion, care să arate locuitorilor oraşului, celor care înţeleg (chiar dacă sunt votanţi mai instruiţi şi mai greu manipulabili) ce şi cum cu acest stil, care ne leagă de Austria, Germania, Franţa şi Belgia, unde stilul poartă numele de secesion, sau jugendstil sau art nouveau.
Şi ar mai avea Deva nevoie de un om cu expertiză în gotic – al doilea mare stil al oraşului, prin cetatea sa.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Da......, dar in Deva, banii se duc pe sensuri giratorii supraetajate si impadurite (total neadecvate circulatiei),taieri de garduri vii si balarii la nesfirsit, pe mese si banci fara de numar, aranjamente florale exotice si statui de "cow-boy si lautari"(fie ei si celebri)

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

21 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago