Se cere, din nou, demolarea Complexului Aqua Land
Complexul de agrement Aqua Land din Deva se pare că nu a fost deloc bine primit de locuitorii din imediata vecinătate. După mai multe procese intentate în instanţă în care au cerut şi au obţinut anularea anumitor acte care au stat la baza edificării construcţiei, recent, au cerut demolarea acesteia. În plus, au trimis o petiţie către autorităţile centrale ale statului în care au cerut oprirea producţiei de energie, de apă caldă şi căldură la Aqua Land, având drept argument poluarea fonică şi prin emisii de gaze, rezultată din funcţionarea bazei de agrement.
„Staţia de cogenerare, oprită din 2013”
Petiţia trimisă de către un grup de şapte familii din Deva a ajuns pe masa autorităţilor de mediu din judeţ, care au dispus verificarea aspectelor sesizate. „În data de 1 februarie am dispus un control la Complexul Aqua Land, ca urmare a unei petiţii. În urma verificărilor am constatat că staţia de cogenerare care producea energia necesară funcţionării bazei de agrement este închisă din 2013, nu s-a umblat la ea de atunci. Acum, apa caldă şi căldura este asigurată cu două centrale termice pe gaze, similare celor folosite în apartamente, care nu trebuiesc autorizate de la mediu. Concluzia este că nu există probleme din punct de vedere al protecţiei mediului la funcţionarea Aqua Land. Mai mult, a fost întocmit un raport de expertiză în care s-a constatat că distanţa de la complex şi limita de proprietate a locatarilor îndeplineşte cerinţele legii”, a precizat Bogdan Sever, inspectorul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara. Aceleaşi aspecte sunt precizate şi în răspunsul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara: „Pentru funcţionarea Complexului Aqua Land Deva nu este necesară solicitarea/obţinerea autorizaţiei de mediu conform Ordinului 1798/2007 (…) cu excepţia funcţionării motorului de cogenerare care este oprit, după cum rezultă din informaţiile transmise de operator şi de SCJ Hunedoara GNM.”
Cerere respinsă
Dacă până aici lucrurile par a se limpezi, mai rămâne cererea aceloraşi vecini ai complexului, de demolare a construcţiei. Dosarul s-a judecat în fond la Tribunalul Cluj, pe lângă cele şapte persoane din Deva, parte din proces fiind şi Asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (ACIDRM), un ONG din Cluj-Napoca, toţi fiind reprezentaţi de avocatul Liviu Marius Harosa. În 29 ianuarie, instanţa a respins cererea reclamanţilor, hotărârea nefiind definitivă. Potrivit avocatului Liviu Marius Harosa, pe care l-am contactat pentru a-i solicita un punct de vedere faţă de procesul prin care se cere demolarea complexului, sentinţa dată de prima instanţă va fi atacată cu recurs. Acesta a declarat că solicitarea lor se întemeiază pe faptul că printr-un proces anterior, aceiaşi reclamanţi au obţinut anularea autorizaţiei de construire, fapt care, în opinia sa, ar trebui să ducă la desfiinţarea complexului.
Autorizaţia din 2010, anulată
Pentru a vedea care este punctul de vedere al Primăriei Deva faţă de cererile reclamanţilor, am solicitat informaţii cu privire la acest aspect. Potrivit juristului Augustin Socol, consilierul primarului Devei, administraţia locală a municipiului a emis două autorizaţii de construire pentru Aqua Land Deva. Prima a fost emisă în 2006, atunci când a fost demarată construcţia, şi a doua în 2010, ca urmare a modificărilor apărute în proiectul iniţial, modificări care au presupus construirea şi includerea în proiect a staţiei de cogenerare. În urma proceselor prin care reclamanţii au obţinut anularea autorizaţiei de construire, a fost vorba de autorizaţia emisă în 2010, fapt care a dus la oprirea staţiei de cogenerare. Nu este singura dată când se cere desfiinţarea bazei de agrement, acelaşi lucru a fost cerut în 2010, la instanţele din judeţ. În urma mai multor expertize întocmite de specialişti, s-a constatat că baza de agrement nu încalcă prevederile legale, cererea reclamanţilor fiind respinsă din acest punct de vedere.
Cine este ACIDRM din Cluj-Napoca?
Conform prezentării de pe pagina de Facebook a asociaţiei, este vorba de un ONG înfiinţat de un grup de activişti de mediu, având drept scop desfăşurarea de proiecte privind protecţia mediului. Activitatea asociaţiei este finanţată din fonduri obţinute din afara ţării, cu precădere de la statul norvegian. Trebuie menţionat că procesele intentate împotriva Primăriei Deva, vizat fiind Complexul Aqua Land, în care parte este şi ACIDRM, nu sunt singurele care au vizat autorităţile de la noi din judeţ. Acelaşi ONG a fost parte în procesul prin care a fost contestat avizul de mediu dat de APM Hunedoara pentru construirea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, proces pe care ACIDRM l-a pierdut, prin sentinţă definitivă.