În martie, se împlinesc 27 de ani de la tragedia care a curmat vieţile a cinci cercetători ai INSEMEX Petroşani, surprinşi de o explozie produsă în subteranul EM Vulcan. Tragedia avea să schimbe total regulile de intervenţie şi salvare la exploziile produse în minele de cărbune, fapt care a salvat numeroase vieţi de-a lungul anilor.
Ceremonie „in memoriam”
Ca în fiecare an, conducerea INCD INSEMEX Petroşani organizează o ceremonie în memoria celor cinci specialişti decedaţi în martie 1986. Atunci, la mina Vulcan, în nici 24 de ore, în urma a două explozii consecutive de metan, au fost accidentate 36 de persoane, dintre care 25 au decedat. Printre cei 25 de mineri morţi, în goana comunistă după cât mai mult cărbune, s-au aflat şi cinci specialişti de renume de la Centrul de Cercetare şi Securitate minieră Petroşani (azi INSEMEX). Deflagraţia s-a produs în stratul 7, blocul 0, orizontul 420 şi a omorât 17 mineri, alţi doi fiind grav răniţi. La scurt timp, avea să se producă, în exact acelaşi loc, o nouă explozie de metan, soldată cu alţi 17 accidentaţi, dintre care opt mortal şi nouă cu incapacitate temporară de muncă. Drept principala cauză a producerii noului accident colectiv de muncă, a fost identificată „acordarea acceptului de a intra într-o zonă cu o concentraţie explozivă de metan”. Sursa noii explozii s-a datorat existenţei unui foc autogen neidentificat. Printre cele opt persoane care şi-au pierdut viaţa, s-au aflat şi cinci dintre membrii comisiei de expertiză de la CCSM, trimişi să investigheze la faţa locului cauzele producerii primei explozii.
Măsuri valabile şi astăzi
Moartea celor cinci specialişti în minerit, care au fost obligaţi de către autorităţile comuniste ale statului să intre în subteran, a dus după aceea la adoptarea unei măsuri care este valabilă şi în ziua de astăzi. Astfel, în urma celor două accidente colective de muncă de la E.M. Vulcan din primăvara anului 1986, în afara salvatorilor minieri, nimeni nu mai are voie să intre în perimetrul subteran în care a fost înregistrată o explozie de metan în termen de minimum 24 de ore de la producerea acesteia. Printre salvatorii minieri care au participat în urmă cu 22 de ani la aducerea la suprafaţă a corpurilor neînsufleţite (inclusiv şi a colegilor lor), s-a aflat şi Constantin Lupu (foto), actualul director general al INSEMEX Petroşani. „Nouă, salvatorilor minieri specialişti, care aveau ca obiect de activitate efectuarea de observaţii şi măsurători în zona avariată, din cauza lipsei de personal, ni s-a impus să participăm alături de ceilalţi salvatori la scoaterea victimelor, printre care se aflau şi colegii noştri de la CCSM. Nu vreau să-mi amintesc ce am văzut şi am trăit în acele zile”, spunea Constantin Lupu.
Evenimentul de la EM Vulcan din 1986 este unul din cele mai grave produse în mineritul din Valea Jiului.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…