Astăzi se împlinesc 32 de ani de la tragicul eveniment petrecut la E.M. Vulcan, în urma căruia cinci specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani şi-au pierdut viaţa.
În 21 martie 1986, în urma a două explozii consecutive de metan, înregistrate la E.M. Vulcan, 36 de persoane au fost accidentate, iar pentru 25 dintre acestea nu s-a mai putut face nimic. Printre cei 25 de morţi s-au numărat cinci specialişti de bază ai institutului din Valea Jiului: prof. univ. dr. ing. Constantin Teodorescu, drd. ing. Dumitru Ionescu, drd. ing. Francisc Bana, ing. Mihai Pătraşcu – şeful laboratorului Aeraj, Metan şi Focuri şi dr. ing. Mihai Pusac. Doar un singur membru al comisiei de expertiză a scăpat cu viaţă: dr. ing. Sabin Tat.
“Din păcate, a trebuit să se întâmple o tragedie pentru a fi reglementată o măsură principală de siguranţă pentru personalul implicat în astfel de demersuri. Prin urmare, nimeni în afara salvatorilor minieri nu mai are dreptul să intre în perimetrul subteran în care a avut loc o explozie de metan, în termen de minimum 24 de ore de la producerea acesteia. Însă, respectivul normativ are un preţ prea mare: cinci vieţi. Oamenii aceştia, putem spune că prin jertfa lor au salvat sute de suflete şi continuă să le salveze, de acolo, din Ceruri. Transmit un gând bun urmaşilor lor şi familiilor care au trecut prin atâta durere. Mi-aş dori ca nici o mină, din nici un colţ al lumii, să nu mai ceară tribut. Dumnezeu să-i odihnească în pace, iar pe ortaci să-i aibă mereu în pază”, a spus dr. ing. George Artur Găman (foto), directorul general al Insemex Petroşani.
De precizat că organele de control de la acea vreme au identificat „aplicarea unei tehnologii necorespunzătoare în timpul efectuării operaţiei de împuşcare, respectiv utilizarea dinamitei în prezenţa metanului, nerespectarea monografiei de armare, respectiv neînchiderea lucrărilor miniere vechi şi a spaţiului exploatat, defecţiuni în aeraj, amplasarea greşită a capetelor de detecţie a metanului, precum şi alte cauze organizatorice”. Sursa de producere a exploziei a fost, deci, operaţia de împuşcare.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…