Categories: Actualitate

Se închid spitalele orăşeneşti din judeţ?

Andreea Lazăr

Mai multe spitale din judeţul Hunedoara riscă să fie închise în acest an. Este vorba despre unităţile din Orăştie, Brad, Petrila, Vulcan şi Lupeni. În urma reorganizării din sistemul de sănătate, în judeţul nostru ar urma să fie desfiinţate peste 300 de paturi, dintr-un număr total de 3.562.
 

Comasare refuzată de primării
O situaţie mai specială este în Valea Jiului, unde spitalele din Petrila, Lupeni şi Vulcan sunt la un pas de închidere. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, a existat o propunere de comasare a spitalelor din cele trei localităţi cu cel din Petroşani, sub o nouă titulatură. „În urma comasării, în cadrul spitalului nou format, s-ar fi menţinut, în fiecare oraş, una sau mai multe secţii exterioare, în funcţie de numărul de medici şi aparatura din dotare. S-ar fi menţinut ambulatoriile de specialitate în fiecare oraş, iar la spitalele care aveau structură de primire a urgenţelor, ar fi existat un punct de lucru. Nu ştiu care a fost motivul pentru care primarii celor trei localităţi nu au fost de acord cu această reorganizare, însă, trebuie să ştie că ar putea întâmpina mari probleme la încheierea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate. Contractarea serviciilor medicale, în cazul spitalelor mici, se va face pe specialităţi. Chiar şi aşa, unităţile medicale orăşeneşti s-ar putea trezi că nu pot susţine întreaga activitate a spitalului doar din fondurile primite pentru specialităţi”, a declarat directorul DSP Hunedoara, Dumitra Ştefan. Totodată, aceasta a mai precizat că există posibilitatea amenajării unui spital social în Uricani, acolo existând în prezent un centru medico-social, dar în care nu s-a lucrat deloc.

Lipsa anesteziştilor, o piedică în contractul cu CJAS
O altă piedică în încheierea contractelor cu Casa de Asigurări, identificată de DSP, ar fi numărul redus al medicilor anestezişti din unităţile medicale mici. „Spre exemplu, în toate spitalele orăşeneşti există doar câte un singur anestezist. Deşi pentru unităţile respective acest lucru nu împiedică buna desfăşurare a activităţii, în momentul în care pui pe hârtie acest aspect, totul se schimbă”, a afirmat directorul DSP Hunedoara.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago