ActualitateFlash

Se pare că încet, încet, problema câinilor vagabonzi se rezolvă în judeţ. Suntem primii pe ţară la capitolul maidanezi!

Loredana Goangă02 adapost caini  santuhalm (2)

În ultimii ani, problema câinilor fără stăpân care hoinăresc nestingheriţi pe străzile din judeţul nostru a devenit din ce în ce mai acută. În încercarea de a stopa acest fenomen, în 2012 a fost înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân”, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara.
„În mai 2012, a luat fiinţă Asociaţia Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân, prin alăturarea a 14 primării şi a Consiliului Judeţean Hunedoara, cu scopul de a rezolva problema câinilor fără stăpân din judeţ. Până în prezent ni s-au alăturat 20 de primării, iar peste două săptămâni vom avea 21 de primării, odată cu venirea comunei Băcia în cadrul asociaţiei noastre”, a declarat medicul veterinar Adrian Cioran, directorul executiv al SJOAFS Hunedoara.
Sute de câini
Dacă la început, asociaţia avea în administare numai două adăposturi, acum are opt adăposturi funcţionale, iar cel de-al nouălea va fi finalizat în acest an. „Pot spune că în momentul de faţă suntem judeţul cu cele mai multe adăposturi, cu cea mai complexă activitate de prindere şi cazare a câinilor din România. Practic, acest proiect care la început a fost pilot, a ajuns să fie numărul unu pe ţară”, a mai spus directorul executiv al SJOAFS. În prezent, în cele opt adăposturi de la Uricani, Petroşani, Călan, Hunedoara, Simeria, Sântuhalm, Orăştie şi Brad sunt adăpostiţi aproximativ 600 de câini. În ceea ce priveşte adăpostul canin de la Orăştie, acesta nu poate funcţiona decât parţial, deoarece nu a primit încă autorizaţia de la Direcţia Sanitar – Veterinară. „Avem 24 de câini în adăpost, însă din moment ce încă nu avem autorizarea sanitar – veterinară nu putem acţiona la prinderea altor câini. Sperăm ca până săptămâna viitoare să rezolvăm problema”, a declarat Ioan Dorin Popa, viceprimarul municipiului Orăştie.
A început eutanasierea
Câinii care timp de 14 zile de la capturare nu au fost adoptaţi, fie la distanţă, fie luaţi acasă, sau revendicaţi, pot fi eutanasiaţi, conform Legii nr. 258/2013. În acest sens, săptămâna trecută, aproape 100 de câini au fost eutanasiaţi, şi anume 50 la Hunedoara şi 43 la Uricani. Pentru a fi omorâţi, animalele trebuie mai întâi anesteziate, iar mai apoi li se administrează injecţia letală.
Prea puţine adopţii
Cu toate că mulţi hunedoreni nu sunt de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân, foarte puţini au ales să adopte un patruped. Încă de la începutul anului, numai circa 15 câini au fost adoptaţi la distanţă. Cei care aleg să adopte de la distanţă trebuie să scoată din buzunar câte 150 de lei pe lună, bani destinaţi îngrijirii, hrănirii şi cazării animalului. În ceea ce priveşte adopţia şi revendicarea, acestea sunt gratuite, însă în cazul revendicării, pentru fiecare zi în care câinele a stat în boxa adăpostului, stăpânul trebuie să plătească 10 lei.

4 comentarii la „Se pare că încet, încet, problema câinilor vagabonzi se rezolvă în judeţ. Suntem primii pe ţară la capitolul maidanezi!

  • In zona UZO-BALCAN, Aleea Jiului, Aleea Armatei si Scarisoara din Deva sunt inca multi caini fara stapan, un adevarat pericol!Va rugam sa treceti si prin aceste zone.Multumesc in numele locuitorilor cartierului!

  • Doamne fereste ! Cum conduce judetul un jeg ca el ? Un nemurici lipsit de scrupule care isi vinde familia, cei doi copii, un baiat si o fata, din diverse relatii sexuale. Viata publica hunedoreana, dupa anul 1989, nu cunoaste un om, adică Mircea Moloț, mai lipsit de caracter, un nemernic de asemenea talie.

  • despre Deva nimic notabil in privinta cainilor maidanezi ,pe bul Balcescu noapte de noapte concert de caini .intre bl 15-17 turn,asta de vre-o 2 ani ,pe caini ii depaseste ca decibeli doar chefurile care se tin la Dunarea in weekend , parca era o autoritate care masura nivelul decibelilor ,on line daca vrei sa faci o plangere pe site-ul primariei Deva nu poti ,legi si solutii sant dar nu le aplica cine trebuie .la Dunarea nu a trebui decat facute anticamere la usile de intrare si s-ar opri muzica care izbucneste de cate ori se deschide usa .nu am vazut in decursul timpului nici o patrula prin zona in noptile cand tinerii ies din local si fac concurenta cu formatia pana spre dimineata spargand si cantand ,de vocabular ce sa mai zici, doar auzim in fiecare zi pe strada ca ”baga si scot” ….generatie care au modele in viata numai bune de urmat ….

  • Pe strada Minerului, intre blocurile 35-39 si in zona pietei din Micro 15,este groazic, atit ziua cit mai ales noaptea din cauza numarului mare de caini,pripasiti in fata scarilor de bloc.Domnule Primar Marginean,va rog treziti-va din letargie !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura