Deşi statisticile arată că, anual, în România, 12.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză şi trei dintre ele îşi pierd viaţa în fiecare zi, în Transilvania nu există un Centru de Excelenţă unde să fie trataţi pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză multidrog-rezistentă. Conducerea Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad vrea să remedieze acest aspect la nivel birocratic, solicitând Ministerului Sănătăţii schimbarea structurii instituţiei sanitare.
„Am finalizat actele necesare pentru schimbarea de structură. Am obţinut toate aprobările, iar documentaţia a fost trimisă, prin intermediul Consiliului Judeţean Hunedoara, la Ministerul Sănătăţii. Dorim să diminuăm cu câte 10 paturi cele două secţii ale unităţii noastre. În discuţie sunt paturile pentru suferinzii de tuberculoză, având în vedere faptul că incidenţa bolii a scăzut la nivel de judeţ, comparativ cu anii 90. Ce mai vizăm este să transferăm cele 20 de paturi la recuperare. Totodată, vrem să facem un laborator de somn, existând în cadrul instituţiei doi medici absolvenţi de competenţă somnologie. De asemenea, mai urmărim să alocăm câte 13 paturi din fiecare secţie (în total, 26) tuberculozei multidrog-rezistentă, care se menţine ca incidenţă. În Transilvania nu există un centru dedicat, iar noi dispunem de condiţiile necesare pentru a trata astfel de cazuri. Şi în prezent există un etaj unde asigurăm izolarea pacienţilor diagnosticaţi cu tuberculoză multidrog-rezistentă, însă ne dorim să avem în mod oficial, în fiecare secţie câte 13 paturi. Asta presupune inclusiv alte condiţii de finanţare pentru următorul contract încheiat cu Casa de Sănătate (2019-2020). Mult mai bune. Prin urmare, dacă vom primi acordul ministerial, vom avea 20 de paturi finanţate cu 256 lei pe zi de spitalizare (faţă de 121 de lei cât însumează momentan) şi 26 de paturi finanţate cu 220 de lei pe zi de spitalizare (faţă de 121 lei) ”, a precizat medicul primar pneumolog Marcel Iosif Cârjea (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.
Acesta speră ca începutul anului viitor să aducă un răspuns favorabil din partea Ministerului Sănătăţii.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Cu ce ajuta schimbarea structurii pe bolnavii de tuberculoza ca si pe cei de "somnologie" daca instrumentele de mediu (ajutatoare) au fost grav afectate prin defrisarea padurii de brad din jurul Sanatoriului ?
Daca se priveste (si se "rezolva") totul pe feliutze si nu in ansamblu, nu se rezolva nimic in fond ci chiar SE AGRAVEAZA !!