Şedinţa rectificărilor bugetare la Consiliul Judeţean Hunedoara: Toată lumea mulţumită
Şedinţa de consiliu judeţean de la sfârşitul săptămânii trecute a fost una de excepţie între cele care au avut ca obiective prioritare bugetele sau rectificările bugetare de la sfârşit de an ori repartizarea pe unităţi administrativ – teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată.
Ca nicicând, toţi consilierii judeţeni au fost de acord asupra modului de împărţire a… sărăciei pe la primăriile din judeţ sau la unele instituţii publice subordonate Consiliului Judeţean Hunedoara. Din cele 69 de unităţi administrativ-teritoriale din cuprinsul judeţului, doar şase municipii, patru oraşe şi cinci comune nu au beneficiat de aceste sume defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale.
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a precizat că aceste sume s-au distribuit în funcţie de necesităţile primăriilor în scopul achitării arieratelor provenite din neplata cheltuielilor (în ordine cronologică a vechimii arieratelor), pentru rambursarea ratelor la împrumuturi, cât şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Tot el a subliniat faptul că nici unul dintre consilierii judeţeni nu a contestat împărţirea făcută. Astfel, cea mai mare sumă provenită din această distribuire de TVA a fost alocată oraşului Uricani (300.000 de lei). Următorul pe listă a fost municipiul Vulcan, cu 150.000 de lei. Alte două oraşe din Valea Jiului, Aninoasa şi Petrila, au primit câte 100.000 de lei fiecare. Comunelor hunedorene, cu excepţia Ribiţei, Rapoltului Mare, Sălaşului de Sus, Topliţei şi Vaţei de Jos, le-au fost alocate sume cuprinse între 5.000 lei (Bătrâna) şi 300.000 lei (Băiţa). În topul comunelor cu… bani mulţi s-au mai aflat Buceşul, cu 150.000 de lei, Bretea Română şi Veţelul, cu câte 100.000 de lei fiecare. Suma totală distribuită celor 54 de unităţi administrativ-teritoriale depăşeşte valoarea de trei milioane de lei.
Alte rectificări bugetare au vizat susţinerea sistemului de protecţie a copilului, a centrelor de asistenţă socială, a persoanelor cu handicap, implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională şi, nu în ultimul rând, finanţarea cheltuielilor curente în domeniul sănătăţii la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva.