Cristina Ghenea
În mai puţin de o lună de zile, clopoţelul va prevesti începerea unui nou an şcolar. Preşcolarii, elevii de gimnaziu şi liceenii vor avea o surpriză. Din 12 septembrie, toţi şefii din învăţământ, atât inspectorii şcolari, cât şi directorii de şcoli şi adjuncţii acestora vor preda la clase.
25 de inspectori şcolari hunedoreni
Pentru că începând din această toamnă, nici o catedră nu va mai fi ocupată de profesori care au obţinut note mai mici de 5 la examenul de titularizare sau de suplinitori, Ministerul Educaţiei este în criză de personal didactic. Astfel, şi în judeţul nostru, dascălii vor fi ajutaţi de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) şi de către cei aflaţi la conducerea şcolilor sau a grădiniţelor. „Un număr de 25 de inspectori şcolari, precum şi directorii şi adjuncţii celor 99 de unităţi de învăţământ din judeţ, vor preda la clase în noul an şcolar”, a declarat inspectorul şcolar general Alexandru Lăutaru. Inclusiv acesta, dar şi Marta Mate şi Ilie Pârvan, inspectorii şcolari generali adjuncţi, se numără printre noii profesori. Ei vor preda matematică, geografie şi, respectiv, biologie, elevilor de la liceu. Rămâne de văzut, în septembrie, la care dintre liceele din judeţ vor deveni aceştia, din nou, dascăli.
Avantaje pentru unii, dezavantaje pentru alţii
De altfel, normele stabilite de către minister nu se aplică la fel pentru toată lumea. De exemplu, cei aflaţi la conducerea grădiniţelor vor fi nevoiţi, ca pe lângă sarcinile de directori sau de directori adjuncţi, să preia şi grupe de copii, la care să îşi desfăşoare integral norma didactică, efectuând tot atâtea ore ca orice simplă educatoare. În schimb, directorii şcolilor din mediul rural, cât şi adjuncţii acestora, care până acum aveau obligaţia de a se afla la catedră 9 -15 ore pe săptămână, vor preda din toamnă între şase şi opt ore. Totodată, directorii şcolilor primare, gimnaziale, liceale şi postliceale, care funcţionează cu peste 25 de clase, vor preda între patru şi şase ore pe săptămână. Inspectorii şcolari, însă, nu vor fi prezenţi la catedră decât între două şi patru ore pe săptămână. Măsura luată nu îi scuteşte de predare nici pe directorii Palatelor Copiilor, ai Cluburilor Copiilor, ai Casei Corpului Didactic sau cei ai Cluburilor Sportive Şcolare.
Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada electorală începe…
Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…
Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…
M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…
În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a identificat o tendință de înșelăciune care…
View Comments
Unde sut liderii de sindicat din invatamant? S-au ascuns de rusine? Pregatirea slaba a liderilor si a profesorilor nu se mai dezbate la tv? Nici la pregatirea pentru bac nu s-au prezentat elevii! Oare de ce?