Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România Filiala Hunedoara, în parteneriat cu filialele din Dolj, Alba și Sibiu, a organizat a
10-a ediție a seminarului de pregătire profesională continuă. Este devenită deja o tradiție conferința profesională care se desfășoară în fiecare an la Geoagiu Băi, cu participare din partea cadrelor universitare din domeniul Dreptului și domeniul economic, cu participarea magistraților de la Curțile de Apel și Tribunalele din Alba, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Hunedoara și Timiș, și cu o largă participare a practicienilor în insolvență din zona de sud vest a țării.
În acest an, la acest eveniment au fost 140 de participanți care au beneficiat de discuții la un înalt nivel profesional, într-un cadru de dezbatere liberă și deschisă ce facilitează schimbul de cunoștințe între profesioniștii din domeniul dreptului și din domeniul economic, susține Deli-Maria Alic, președintele UNPIR, filiala Hunedoara, organizatorul evenimentului. Deli-Maria Alic (foto) este un nume extrem de cunoscut în întreaga țară, în domeniu, fiind o specialistă desăvârșită.
Redactor: Care a fost tema conferinței de la Geoagiu Băi?
D. A. – Anul acesta conferința a avut tema „Evoluția legislației insolvenței. Modificări aduse de Legea nr. 216/2022” cu accent pe noile proceduri de prevenire a insolvenței care au fost aduse în dreptul intern în sprijinul agenților economici care intenționează să evite insolvența și să iși restructureze activitatea pe baze amiabile, prin negociere cu creditorii.
Redactor: Ce este insolvența, ce este falimentul?
D. A. – Insolvenţa este o stare de fapt, o situație a unui agent economic care se află în incapacitate de plată a datoriilor scadente, deci a lipsei de numerar. Una din principalele cauze ale ajungerii companiilor în procedura de insolvenţă o constituie supraîndatorarea, practic, compania contractează datorii care depășesc capacitatea de plată. Mai sunt și alte cauze, ca de exemplu lipsa pieței de desfacere, costuri de producție ridicate, management defectuos. Într-o economie așezată pe principiile pieței, eliminarea continuă a companiilor care nu pot face față obligațiilor scadente au loc printr-o procedură denumită insolvență sau faliment. Deschiderea procedurii de insolvență dă posibilitatea să se recurgă la un plan de reorganizare care să salveze compania și să se integreze în circuitul economic. Contrar percepției generale, insolvența nu înseamnă neapărat faliment. Aplicarea procedurii falimentului are loc în momentul în care, în mod cert, redresarea unei companii nu mai este posibilă. Există și proceduri de prevenire a insolvenței, respectiv Acordul de restructurare și Concordatul preventiv.
Redactor: Care sunt activitățile pe care le poate desfășura un practician în insolvenţă?
D. A. – Potrivit art 1 din OUG 86/2006, „procedurile de insolvență, procedurile de lichidare voluntară, precum și procedurile de prevenire a insolvenței prevăzute de lege, inclusiv măsurile de supraveghere financiară ori de administrare specială, sunt conduse de practicieni în insolvență.
Redactor: Cum se dobândește calitatea de practician în insolvență?
D. A. – Prin examen, cu condiția să dețină diploma de studii de învățământ superior de lungă durată în Drept sau Științe economice și are o experiență în domeniul juridic sau economic de cel puțin 3 ani de la data obținerii diplomei. Conform statutului, practicienii în insolvență au obligația perfecţionării profesionale, respectiv efectuarea a 20 de ore de pregătire pe an.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…