Seminar româno-norvegian pe tema restaurării cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia
Adriana Năstase
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia derulează unul dintre cele mai importante proiecte de restaurare şi punere în valoare a sitului istoric, au arătat, ieri, la Deva, participanţii la un seminar dedicat fostei capitale a Daciei, evenimentul fiind organizat cu prilejul Zilei Mondiale UNESCO de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara şi reunind toate părţile implicate în proiect.
Refacerea și îmbunătățirea infrastructurii
Intitulat „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, proiectul este realizat în comun de CJ Hunedoara – în calitate de promotor, Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi partenerul norvegian More&Romsdal County Concil, cu o finanţare nerambursabilă de 2 milioane de euro, asigurată prin granturi SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. „Este pentru prima dată când ne întâlnim în această formulă de la începutul proiectului. Este o deosebită onoare pentru noi să-i avem pe partenerii norvegieni în judeţul Hunedoara şi să sărbătorim împreună 50 de ani de existenţă a UNESCO. Este o premieră pentru judeţul nostru derularea unui astfel de proiect finanţat cu fonduri oferite de guvernul norvegian şi, cu siguranţă, vom avea o colaborare foarte bună pe tot parcursul derulării acestui proiect important pentru situl de la Sarmizegetusa Regia”, a declarat, în cadrul întâlnirii, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.
În cadrul activităţilor derulate în cadrul proiectului, partenerul norvegian organizează, miercuri şi joi, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, un seminar bilateral româno-norvegian axat pe restaurarea şi protejarea patrimoniului cultural, pe implicarea comunităţilor locale în activităţile de revitalizare a monumentului istoric şi facilitarea accesului publicului la siturile şi monumentele istorice, inclusiv prin intermediul platformelor şi aplicaţiilor digitale. Valoarea totală a proiectului este de 13,29 milioane lei, adică aproximativ 2,7 milioane euro. Din aceşti bani, valoarea finanţării nerambursabile se ridică la este de 9,18 milioane lei, adică 1,89 milioane euro, şi se constituie din 85 la sută Grant SEE şi 15 la sută de la bugetul naţional. Cofinanţarea asigurată de CJ Hunedoara se ridică la aproximativ 850.000 de euro.
Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea cu cel puţin 30 la sută a numărului de vizitatori. De asemenea, proiectul îşi propune să readucă în atenţia publicului o serie de activităţi interactive, printre care şi reînvierea unor meşteşuguri tradiţionale. Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa 1 km lungime, şi a porţilor de acces. De asemenea, este prevăzută refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, semnalistică, amenajarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori. Cât priveşte revitalizarea cetăţii, se are în vedere digitizarea monumentului UNESCO, astfel încât utilizatorul să aibă acces la imagini ce reconstituie diverse locaţii din cetate din perioada daco-romană