Senatorul PNL Dorin Păran intervine, din nou, pentru Judecătoria municipiului Orăştie

Senatorul Păran a susţinut  în cursul acestei săptămâni o declaraţie politică în plenul Senatului, pentru susţinerea Judecătoriei Orăştie.
Redăm, în continuare, această declaraţie, aşa cum a fost ea prezentată în Parlament:
„Iată, că la aproximativ doi ani de când ne-am zbătut la Orăştie să rămână Judecătoria în funcţiune (am depus la Ministerul Justiţiei memoriul nr. 3/2011, intervenţii presă etc.), acum ne confruntăm din nou cu aceeaşi problemă…
Concret, în data de 4 iunie a.c. s-a aprobat în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, propunerea Grupului de lucru interinstituţional, urmând a fi adoptată o hotărâre corespunzătoare privind desfiinţarea judecătoriei/parchetului şi rearondarea localităţilor acesteia/ acestuia la o altă instanţă/parchet pentru 30  de instanţe şi parchete, inclusiv municipiul Orăştie.
Considerentele Grupului interinstituţional (CSM, MJ, PÎCCJ) pentru pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri ţin în principal de evaluarea activităţii instanţelor prin volumul mediu de activitate, fiind stabilit un plafon de 3.600 de cauze. În subsidiar, au mai existat şi alte criterii de evaluare, precum: posibilităţile de rearondare a localităţilor, infrastructură (rutieră, feroviară), distanţele de parcurs până la sediile instanţelor, situaţia sediilor instanţelor sub aspect juridic şi funcţional, cheltuieli înregistrate.
Practic, rând pe rând, pot fi aduse argumente credibile pentru susţinerea Judecătoriei.
Municipiul Orăştie este unul dintre cele mai vechi şi cu tradiţie localităţi în domeniul justiţiei. Judecătoria datează din secolul XIX iar actuala clădire a fost construită cu destinaţie de Judecătorie.
Judecătoria şi Parchetul Orăştie au arondat un număr de aporx. 60.000 de locuitori. În medie, desfiinţând Judecătoria Orăştie, distanţa de deplasare a cetăţenilor creşte cu aprox. 45 km (dus), 90 km (dus-întors) evident că şi costurile de deplasare şi timpul alocat vor creşte. Unele drumuri sunt neasfaltate (din pământ), iar tehnologia IT nu este prezentă în satele de munte, lipsind inclusiv semnalul telefonic pe reţelele mobile (ex: Poiana, Grădişte, Măgureni, Ciungu etc.).
Dacă numărul de procese nu este foarte mare, nu se atinge    ţinta de 3.600 de cauze, aceasta nu înseamnă că trebuie să pedepsim populaţia pentru că nu are „aptitudini infracţionale“.
Corectitudinea desfiinţării Judecătoriei Orăştie o punem la îndoială şi în sensul în care rămân instanţe la comune (ex: Podul Turcului, Răducăneni), iar la un municipiu se desfiinţează!
În ceea ce privesc cheltuielile de întreţinere, Judecătoria a funcţionat eficient, iar sediul acesteia este proprietate de stat.
Din punct de vedere profesional, personalul are o capacitate crescută de management  şi de efectuare a actului de justiţie.
Acestea sunt câteva repere de informare pe baza cărora poate fi evaluată situaţia Judecătoriei din Orăştie, şi mai mult decât atât, pentru populaţie, accesul la justiţie nu poate fi limitat nici de către resursele financiare, nici de factorul geografic, ci organizarea Justiţiei ar trebui să ţină de alte considerente.
Populaţia  are nevoie să ştie că există în zona lor o instanţă la care poate apela. Trebuie să sprijinim Judecătoria din Orăştie pentru cetăţeni, nu pentru reforme, eficientizări sau redesenări de hărţi”.
Dorin Păran,
senator PNL de Hunedoara

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Ce lege a raspunderi e asta a magistratilor , CEDO a pedepsit Romania si magistratul trebuie timp de un an sa dea 20 % din salariul sa plateasca despagubirile date de CEDO , adica vrei s-al lasi in functie ca a facut abuz in serviciu si a dat solutii gresite si a distrus viitorul unuor cetateni ,mai mult ,pana sa castigi la CEDO, statul roman la platit pe magistrat in fiecare luna timp de 15 ani sa incalce legea ,va spun din experienta mea care o am impotriva acestori interlopi cu legitimatie de la stat, ar trebui arestati si comfiscata toata averea , statul roman nu mai trebuie sa plateasca infractori periculosi pentru societate !

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago