– Ce priorităţi are în acest moment Armata României?
– În actualul context mondial, în care s-au accentuat din ce în ce mai mult disensiunile legate de sistemul global de tratate ce reglementează raportul de forţe militare, modernizarea armatei devine o opţiune obligatorie. În acest scop, prima măsură importantă a fost alocarea de către guvern a cotei de 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apărării în următorii 10 ani. Pe această bază financiară, în 2018, Armata Română a crescut ritmul dotărilor vizând achiziţionarea de blindate, rachete, avioane şi nave de luptă. Sunt derulate în prezent nu mai puţin de opt programe majore de investiţii pentru modernizarea structurilor militare. Prin demararea acestor programe, se doreşte şi implicarea industriei naţionale de apărare în procesul de înzestrare a Armatei Române, cu scopul de a dezvolta pe baze noi industria naţională de apărare, fapt ce va duce cu siguranţă la crearea de noi locuri de muncă. Sunt avute în vedere de asemenea şi cooperări industriale internaţionale în domeniul apărării şi, eventual, a unui transfer de tehnologie şi know-how în industria românească. O astfel de abordare va face din industria de apărare un factor însemnat şi în susţinerea creşterii şi dezvoltării economice a României.
– Aţi vorbit despre dotări, dar cu resursa umană cum rămâne?
– O armată eficientă este o armată constituită din oameni competenţi şi disciplinaţi. Iar aceşti oameni trebuie pregătiţi în unităţile de învăţământ militar. Ştim cu toţii că sistemul militar de învăţământ românesc este unul cu adevărat performant, iar asigurarea resursei umane de cea mai bună calitate pentru Armata României rămâne, la rândul ei, un obiectiv prioritar. În acest an, au fost mărite şi cifrele de şcolarizare la toate nivelurile. Şi, dacă luăm în considerare rezultatele foarte bune cu care absolvenţii militari îşi încheie studiile, avem certitudinea că tinerii care ies acum de pe băncile şcolilor de profil vor fi specialişti foarte bine pregătiţi, care vor performa la cele mai înalte niveluri în executarea misiunilor din teatrele de operaţii, dar şi în împlinirea importantelor misiuni încredinţate în ţară.
– Ce ne puteţi spune despre rolul României, ca membră NATO, în această parte a Europei?
– De la admiterea în Alianţa Nord- Atlantică în anul 2004, importanţa militară a României în regiune a crescut constant. Ţara noastră este în prezent principalul furnizor de securitate la Marea Neagră şi un pilon de stabilitate în sudul flancului estic al NATO. Aflată între Marea Neagră şi Balcanii de Vest, într-o regiune foarte complicată geopolitic şi militar, România acordă o prioritate deosebită implementării deciziilor aliate adoptate la Summit-ul NATO din iulie, punând accentul pe implementarea prezenţei înaintate adaptate în regiunea Mării Negre şi pe găzduirea de către România a noii componente de comandă şi control terestre de nivel de corp de armată, agreată la Bruxelles.
– Mai există şi o altă componentă strategică a poziţiei României la Marea Neagră?
– Din perspectivă internaţională, eficacitatea unei armate este amplificată de un sistem solid şi coerent de alianţe. Iar pentru România, cele două elemente fundamentale pe care se aşază securitatea teritorială şi suveranitatea naţională sunt NATO şi Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii. România va acorda şi în continuare o atenţie deosebită consolidării relaţiilor transatlantice, dezvoltării, aprofundării şi extinderii Parteneriatului Strategic cu SUA. Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este de asemenea expresia relaţiei privilegiate de prietenie şi colaborare care există între cele două ţări, în baza valorilor şi principiilor democratice comune. (Poliana Mardari)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
ce lucru mare a putut spune , cum dracu mai ajung senatori niste nulitati de astea absolute