Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu, după votul de ieri, din Senat: „Liberalii nu vor ca banii furaþi de la români sã fie recuperaþi”
Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a picat în Senat, din cauza că liberalii au votat împotrivă, susţine senatorul hunedorean Haralambie Vochiţoiu. Înfiinţarea unei astfel de agenţii a devenit necesară după ce reprezentanţii instituţiilor juridice au afirmat că Guvernul nu se ocupă de recuperarea prejudiciilor extrem de mari constatate în mai multe dosare penale.
Infractorii, ţinuţi pe banii românilor
„Colegii noştri liberali au votat împotriva faptului ca banii furaţi de la români să fie recuperaţi de la infractori, conform listei electronice de vot. Ne plângem că nu avem învăţământ, sănătate sau autostrăzi, dar ne opunem la o astfel de lege. Această Agenţie ar prelua de la Ministerul Justiţiei bunurile sechestrate şi le-ar gestiona. Fără aşa ceva le dăm în continuare infractorilor, pe care-i arestăm şi-i ţinem în penitenciare, de mâncare din banii noştri. Parlamentarii PNL, la degetul ridicat al liderului de grup, au votat împotrivă, a fost un ordin din partea partidului. Peste 300 de milioane de euro, ne spune Codruţa Kovesi, stau şi trebuie recuperaţi şi valorificaţi pentru poporul român, de unde au fost furaţi”, a declarat senatorul Haralambie Vochiţoiu, viceliderul grupului PSD – UNPR din Senat.
„Nu ne-au fost acceptate amendamentele”
În replică, senatorul liberal Dorin Păran arată că parlamentarii liberali nu au votat împotriva legii, ci a faptului că nu le-au fost admise amendamentele.
„Senatorii PNL au votat împotrivă, pentru că nu le-au fost acceptate amendamentele. Atât la comisii, cât şi la întâlnirea cu ministrul Justiţiei, au solicitat ca şeful Agenţiei să nu fie numit de Guvern, ci de Parlament sau de CSM, fiind vorba de un judecător. A doua problemă a fost legată de faptul că în cadrul Agenţiei urmau să activeze 30 de persoane pentru întreg teritoriul României, iar noi am propus să se înfiinţeze filiale teritoriale, pentru mai multă eficienţă. Nici un amendament din cele propuse nu le-a fost acceptat colegilor mei, de aceea au votat împotrivă”, a explicat senatorul Dorin Păran. Acesta a adăugat că o astfel de lege putea fi trecută doar cu votul senatorilor din coaliţia de la putere, mulţi dintre aceştia nefiind prezenţi la şedinţa Camerei.
Proiectul a întrunit 66 de voturi „pentru“, 36 „împotrivă“ şi şase abţineri. Pentru a fi aprobat, erau necesare 84 de voturi favorabile, întrucât el are caracter organic. Totuşi, proiectul de lege amintit poate trece la vot în Camera Deputaţilor, aceasta fiind camera decizională, şi promulgat de preşedintele României.