Ieri, Plenul Comun al Parlamentului a aprobat, la propunerea grupurilor PSD din Senat şi Camera Deputaţilor, înlocuirea senatorului Şerban Nicolae din Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA cu senatorul PSD de Hunedoara Viorel Sălan (foto), care va prelua de la colegul său şi preşedinţia Comisiei.
„Mă consult cu colegii, indiferent de coloratura lor politică”
Proiectul de hotărâre privind modificarea componenţei Comisiei SIPA a fost adoptat cu 212 voturi „pentru“, 43 „împotrivă“ şi 4 abţineri. Şerban Nicolae a precizat că a fost înlocuit în Comisia SIPA la cererea sa. Contactat, senatorul PSD Viorel Sălan a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că „este o funcţie care mă onorează şi mă responsabilizează şi sper să nu dezamăgesc. Nu va fi uşor, având în vedere obiectivele comisiei. Opinia publică trebuie să aibă acces la arhiva SIPA. Mă voi consulta cu colegii din comisie să văd ce s-a făcut până acum. Apoi, împreună cu ei, indiferent de coloratura politică a lor, vom vedea ce avem de făcut pe viitor. Comisia trebuie să prezinte un raport la finalul acestei anchete privind arhiva SIPA”, a declarat Viorel Sălan.
Obligată să prezinte rapoarte de activitate
În 1991, ministrul de Justiţie Mircea Ionescu Quintus a înfiinţat prin ordin ministerial Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), ca structură departamentală în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare. În 1997, sub mandatul ministrului Justiţiei Valeriu Stoica, SIPA a trecut, tot printr-un ordin al ministrului, în subordinea directă a ministrului Justiţiei, care dorea ca acest serviciu secret să se ocupe şi de protecţia magistraţilor. În 2004, din cauza scandalurilor din presă care arătau că la vârful SIPA au fost numiţi foşti lucrători ai Securităţii, iar serviciul era suspectat că face poliţie politică, SIPA s-a transformat în Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) şi pentru prima dată, această structură este obligată să prezinte rapoarte de activitate Parlamentului. În 2006, la începutul anului, ministrul Justiţiei Monica Macovei a desfiinţat DGPA, pe motiv că a făcut abuzuri, iar ministerul nu are nevoie de un serviciu secret. În iulie 2016, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru desigilarea Arhivei DGPA. Propunerea s-a lovit de rezistenţă din partea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. (S. Popa)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Ce treaba are un "boactar" (un fel de tractorist intre ofiterii de informatii) cu arhiva SOPA ???