Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentinţa definitivă în ultimul mare dosar în care au fost anchetate furturile de tezaure arheologice din Munţii Orăştiei. Este vorba de dosarul „Aurul dacic II” în care au fost judecate 10 persoane din România şi din străinătate.
Dacă în prima instanţă, o parte dintre inculpaţi au primit condamnări la închisoare cu executare şi au fost obligaţi la plata unor despăgubiri în valoare de 1,4 milioane de euro, la Curtea de Apel Alba Iulia, aceştia au fost achitaţi. Decizia instanţei a fost luată ca urmare a prescripţiei răspunderii penale a unor fapte, a încetării procesului penal cu privire la anumite infracţiuni sau a reîncadrării lor juridice. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.
Pedepse cu închisoare în prima instanţă
Dosarul a fost trimis în judecată în 2008, faptele grupării datând din perioada 1997-2007. Persoanele judecate în dosar sunt Ilic Ljubiša, Daniel Sorin Jurcă, Călin Corhan, Ioan Bodea, Viorica Luncan, Ilie Luncan, Daniel Moc, Lazslo Ovidiu Olah, Remus Marian Popa şi Horia Radu Camil.
În prima instanţă, la Judecătoria Deva, Ilie Luncan a fost achitat. Laszlo Ovidiu Olah şi Remus Marian Popa au primit pedepse de doi ani de închisoare cu suspendare. Au mai scăpat de puşcărie Horia-Camil Radu, Ioan Bodea, Viorica Luncan şi Daniel Moc, ale căror condamnări la trei ani de închisoare au fost suspendate cu o perioadă de încercare de doi ani. Doar trei dintre cei 10 traficanţi de comori au fost trimişi în spatele gratiilor, sârbul Ilic Ljubiša, considerat şi capul grupării, pentru cinci ani, Daniel Sorin Jurcă şi Călin Corhan, pentru câte şase ani fiecare. Sentinţa judecătoriei nu a fost definitivă, fiind atacată cu apel, atât de inculpaţi, cât şi de procurori.
Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelurile părţilor din dosar şi ca urmare a rejudecării cauzei, Ilic Ljubiša, Daniel Sorin Jurcă, Ioan Bodea, Viorica Luncan, Ilie Luncan, Lazslo Ovidiu Olah, Remus Marian Popa şi Horia Radu Camil au fost achitaţi. Călin Corhan s-a ales cu o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, Daniel Moc a rămas cu pedeapsa de şase luni de închisoare cu suspendare, el fiind condamnat definitiv în 2017 de Curtea de Apel Alba Iulia, într-un dosar disjuns. În ceea ce priveşte latura civilă a dosarului, Curtea de Apel Alba Iulia a înlăturat şi dispoziţia primei instanţe de obligare la plata de despăgubiri financiare către statul român a inculpaţilor, obligându-i doar la plata cheltuielilor ocazionate de repatrierea unor artefacte. Sumele necesare repatrierii artefactelor se ridică la câteva zeci de mii de euro pentru unii dintre ei.
A donat artefactele
În sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia se mai arată că faptele inculpaţilor au fost reconsiderate, ca urmare a recuperării unor bunuri arheologice, „4.105 piese arheologice donate de inculpatul Radu Horia Camil la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca; – 3 fibule, 4 inele, 1 medalion, 63 de monede romane şi greceşti, 5 piese antice din metal recuperate în valoare de 3.071 euro; – 1.700 denari romani în valoare de 170.000 euro, – tezaur 91 de monede antice recuperate”, se arată în decizia instanţei.
Reamintim că persoanele judecate în acest dosar erau acuzate că au furat şi traficat pe piaţa neagră a antichităţilor obiecte de patrimoniu din siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Anchetatorii susţineau că grupul condus de interlopul sârb Ilic Ljubiša şi de clujeanul Radu Horia Camil a fost cercetat pentru braconaj arheologic, în dosarul în care Ministerul Culturii şi Cultelor a cerut iniţial daune de 6,6 milioane de euro. Iată doar câteva dintre acuzaţiile aduse de procurori sârbului Ilic Ljubiša: „În perioada sus-menţionată, inculpatul Ilic Ljubiša a primit în mod repetat şi a ajutat în vederea valorificării, următoarele bunuri arheologice: patru brăţări dacice din aur, de 982,20 g (392.400 euro), 1076,72 g (430.400 euro), 1.115,31 g (446.000 euro), 927,98 g (370.800 euro), în valoare totală de 1.639.600 euro şi două brăţări dacice din aur, de 1.200 g (478.400 euro) şi 1.139 g (454.400 euro) în valoare de 932.800 euro.”
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și…
View Comments
Eu zic sa le dea si aurul inapoi !... Eventual si cate o decoratie de baieti destepti in Statul de Drept basisto-PSD-ist !
Asa se intampla cand sunt implicate "organele" formal sau informal !
Trist ! :( :(