Sentinţă definitivă în dosarul Delinescu & co
Curtea de Apel Alba Iulia a dat ieri sentinţa definitivă în dosarul în care patru bărbaţi au fost judecaţi pentru acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, având drept scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional şi spălare de bani. Este vorba despre Florin Delinescu (foto), fost angajat al Secţiei Sarmizegetusa Ulpia Traiana a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Ioan Varga, Gheorghe Gătăianţu şi Viorel Hârşan, trimişi în judecată în 2013.
După judecarea apelului, cei patru au rămas cu aceleaşi pedepse date în prima instanţă, respectiv Tribunalul Hunedoara. Astfel, Florin Delinescu, Ioan Varga şi Gheorghe Gătăianţu rămân cu condamnările de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de cinci ani, iar Viorel Hârşan rămâne cu o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, având termen de încercare de trei ani şi şase luni.
Despre existenţa dosarului în care un angajat al MCDR Deva era acuzat de trafic de obiecte de patrimoniu, s-a aflat atunci când Florin Delinescu şi Ioan Varga au fost arestaţi preventiv. Cei doi au petrecut trei luni în spatele gratiilor, fiind eliberaţi în august 2013. Din datele procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a reieşit că în perioada martie 2012 – mai 2013, aceştia au tranzacţionat ilegal cinci monede din aur de tip Lysimach, cu suma de 3.550 de euro, şi alte 22 de monede de tip denari romani, cu suma de 1.000 de euro. În plus, în urma unei percheziţii efectuate la domiciliul unei alte persoane cercetate în dosar, a fost găsit un lot de trei monede de aur, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint. În urma unei expertize numismatice, anchetatorii au constatat că staterii de tip pseudo – Lysimach fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, monument aflat în patrimoniul UNESCO. Prin faptele lor, inculpaţii au produs statului român un prejudiciu în valoare de 6.117 de euro.