Fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, trimis în judecată în 2010 pentru mai multe fapte de corupţie, şi-a primit ieri sentinţa definitivă. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-au redus pedeapsa cu un an, astfel că judecătorul are de executat doi ani şi şase luni de închisoare.
Pedeapsă mai mică după rejudecare
Valentin Popescu (foto) a fost arestat şi trimis în judecată în urmă cu doi ani, după ce procurorii DNA au stabilit că a săvârşit infracţiunile de încheiere de tranzacţii financiare incompatibile cu funcţia avută, trafic de influenţă, luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot în 2010, instanţa Curţii de Apel Alba Iulia l-a condamnat pe judecător la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare şi a dispus interzicerea anumitor drepturi pe o perioadă de doi ani. Popescu a declarat recurs împotriva deciziei, astfel că dosarul a ajuns pe rolul ÎCCJ.
Lucru mai puţin obişnuit într-un proces aflat în fază de recurs, magistraţii Înaltei Curţi au decis rejudecarea dosarului. După ce mai mulţi martori au fost reaudiaţi, instanţa a ajuns, în cele din urmă, şi la o concluzie. Prin sentinţă definitivă, magistraţii au redus pedeapsa inculpatului la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare şi au dispus interzicerea unor drepturi pe o perioadă de un an.
Cerea falsificarea unor acte din dosarele pe care le judeca
Potrivit procurorilor, în 2007, judecătorul a cumpărat, prin interpus, un apartament în Petroşani, care fusese scos la licitaţie, ca urmare a unei executări silite. Magistratul se afla în conflict de interese, deoarece procesul îi fusese repartizat spre soluţionare chiar lui. De asemenea, Popescu a intervenit în luna februarie 2010, pentru fiul celui care-l ajutase să cumpere apartamentul. Tânărul fusese prins de poliţişti în timp ce conducea beat şi, potrivit procurorilor, judecătorul Popescu a sunat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Deva şi le-a cerut medicilor de acolo să falsifice rezultatul probelor toxicologice. Magistratul a mai fost acuzat şi că a primit mită de la alte două persoane, pentru a le da soluţii favorabile în anumite dosare pe care le-a judecat. (C. Ghenea)
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…