Serbãrile Naţionale de la Ţebea, pline de sobrietate
Serbările Naţionale de la Ţebea din acest an s-au desfăşurat într-o atmosferă sobră şi plină de calm. Evenimentul de ieri, dedicat memoriei eroului moţilor, Avram Iancu, a fost deschis cu onoruri militare, după care un sobor de preoţi a oficiat tradiţionalul serviciu religios, urmat de ceremonia de depunere a coroanelor. La mormântul lui Avram Iancu au fost prezenţi mai mulţi lideri politici de la nivel central, şefi de instituţii judeţene, parlamentari hunedoreni, primari şi alţi invitaţi de seamă. La ceremonia de comemorare a eroului din Apuseni au fost prezente aproximativ 5.000 de persoane, dar pe parcursul întregii zile dedicate Serbărilor Naţionale de la Ţebea, numărul acestora a depăşit 10.000.
Fără declaraţii politice
Cu un program restrâns şi în absenţa vedetelor politico-mediatice, momentul dedicat comemorării lui Avram Iancu a fost caracterizat prin decenţă şi sobrietate, fără băi de mulţime, fluierături sau huiduieli, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut. A fost al doilea an în care organizatorii au interzis politicienilor să susţină discursuri la mormântul lui Avram Iancu. De fapt, acestea au lipsit şi după ceremonia de comemorare, toţi polticienii prezenţi la eveniment susţinând că nu este momentul potrivit pentru astfel de lucruri. Printre politicienii de la nivel central prezenţi la eveniment, membri ai partidelor aflate la guvernare, s-au numărat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi ministrul Mediului, Doina Pană. Şi liberalii au fost reprezentaţi de copreşedintele PNL Vasile Blaga, parlamentarul Traian Igaş, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, dar şi colegul lor din Suceava, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. După depunerea coroanelor la mormântul lui Avram Iancu, grupul liberalilor s-a îndreptat la cortul cu însemnele partidului, unde au servit din preparatele tradiţionale şi au stat de vorbă cu oamenii.
TVR va da explicaţii în faţa Comisiei de Cultură
Delegaţia formată din membri ai Guvernului a rămas la mormântul lui Avram Iancu până la finalul ceremoniei. La plecare, aceştia au refuzat să facă declaraţii politice, răspunzând doar la întrebările legate de eveniment. După ce a rostit un discurs plin de apreciere despre faptele eroului din Apuseni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a trebuit să dea explicaţii despre refuzul televiziunii naţionale de a transmite în direct evenimentul de la Ţebea, spunând că încă nu se cunosc cauzele exacte ale acestei situaţii. „TVR va trebui să explice în faţa Comisiei de Cultură a Parlamentului despre refuzul de a transmite Serbările Naţionale de la Ţebea din acest an, în direct”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor. „Consider că avem cu toţii de învăţat de la Avram Iancu. Poate reuşim să înţelegem că nu e bine să fim dezbinaţi, că România are nevoie de unitate. Este bine ca oricine vine aici să se reculeagă şi să nu uite ce a făcut Avram Iancu şi cei care i-au fost alături pentru ţara noastră. Dacă România este astăzi aşa cum este, cred că i se datorează şi lui Avram Iancu”, a afirmat Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD la finalul ceremoniei de comemorare.
Serbările Naţionale de la Ţebea au continuat cu un program artistic de muzică populară. Printre artiştii care au urcat ieri pe scena de la Ţebea se numără Nicolae Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu, Ionuţ Fulea, Mariana Deac, Cristian Fodor, acompaniaţi de orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean” Deva.