Categories: Comunitate

Serviciu de salubritate în satele comunei Beriu

Nicolle Ebner

Chiar dacă mai sunt vreo doi ani până la alegerile locale, primarul comunei Beriu, Emil Bîc (foto), nu a redus deloc motoarele (cum se întâmplă de obicei, cu unii aleşi). Ba din contră, nu scapă nici o posibilitate de atragere de fonduri extrabugetare, astfel încât să-şi respecte promisiunea făcută celor aproape 4.000 de locuitori, de a atinge standardul de viaţă al celor de la oraş.

La anul, mai multe drumuri pietruite

Prin urmare, după programul integrat depus pe măsura 3.2.2., în valoare de 2,5 milioane de euro, primul gospodar al comunei Beriu s-a făcut luntre şi punte, astfel încât să obţină toate avizele necesare şi să se încadreze în termenul de depunere a unui alt proiect. Este vorba de o investiţie de un milion de euro, pe măsura 1.2.5, privind îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii. „Termenul limită pentru depunerea proiectelor a fost 15 aprilie, dar am reuşit să mă încadrez şi să-l depun la timp. Este vorba de 18,75 km de drum de exploataţie agricolă, pe raza localităţilor Sibişel, Căstău, Beriu, Sereca şi Orăştioara de Jos. Valoarea proiectului este de un milion de euro şi implică pietruirea tuturor acestor drumuri. Să aibă gospodarii pe ce ajunge la culturile particulare”, spune primarul Emil Bîc. Edilul şef al comunei este conştient de faptul că abia anul viitor va putea aplica proiectul pentru care s-a zbătut în această primăvară. Dar, mergând pe principiul că adevăratul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie, s-a înarmat cu răbdare, mulţumit de faptul că un ajutor e binevenit oricând. „Durează vreo trei-patru luni până sunt evaluate proiectele, apoi, până se dă verdictul. Până se organizează licitaţia pentru studiul de fezabilitate, proiectul şi cine va realiza lucrările, intrăm în iarnă. Cred că numai în primăvara anului 2011 vom putea începe pietruirea drumurilor comunale, dar e bine şi atunci”, mai spune Emil Bîc.

Lucrări în regim propriu, cu economie

Între timp, specialiştii Universităţii „Ion Mincu” din Bucureşti lucrează la realizarea noului Plan Urbanistic General (PUG-tot ce înseamnă amenajarea teritoriului comunal şi fără de care nu se mai poate construi nimic), proiect susţinut financiar de la bugetul local. În plus, pe lângă utilajele de deszăpezire achiziţionate în regim propriu, conducerea Primăriei Beriu analizează oferte şi pentru cumpărarea unui mini excavator, pentru realizarea lucrărilor de întreţinere a păşunilor comunitare, tot în regim propriu. „Reducem cheltuielile la bugetul local şi nu mă mai rog de nimeni să mă ajute cu una, alta”, mai spune primarul. Şi tot pentru modernizarea comunei şi ridicarea standardelor de viaţă conform cerinţelor UE, în perioada următoare, va avea loc licitaţia pentru concesionarea serviciului de salubrizare. „Este programată pentru luna mai. În afară de cătunele Măgureni şi Cucuiş, sunt prinse toate satele din comună”, mai spune primarul Emil Bîc.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago