Serviciul de Ambulanţă Hunedoara, printre cele mai performante din ţară
Natalia Bumbac
Două echipaje medicale de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Hunedoara au participat la Concursul Naţional de Ambulanţe, ediţia a VII-a Sinaia 2016. Din cele 14 echipaje cu medic înscrise în concurs, echipa de la SAJ Hunedoara s-a situat pe locul şase. Iar, la categoria echipajelor cu asistent medical, concurenţii hunedoreni s-au clasat pe locul opt.
Conducerea serviciului hunedorean califică rezultatele echipajelor participante la concurs drept deosebite, în condiţiile unei competiţii foarte strânse, la care cea mai mică greşeală ducea la descalificare. „A fost o competiţie foarte strânsă. Este o performanţă deosebită din punct de vedere al nivelului ridicat la care a fost arbitrat concursul, fiind luate în calcul sutimile de secundă ale timpului în care echipajele au acţionat”, a afirmat medicul Valeria Filimon, directorul SAJ Hunedoara. Şi ca o completare, medicul Valeria Filimon a spus că SAJ Hunedoara va fi organizatorul concursului în 2018. Echipajul cu medic care a participat la competiţie a fost format din medicul Călin Dumitrescu, asistenta medicală Miruna Gajac şi ambulanţierul Emanoil Damian, iar din componenţa celui cu asistent medical au făcut parte asistentul medical Mihai Drăgănesc şi ambulanţierul Gabriel Bratina.
În altă ordine de idei, medicul Valeria Filimon a arătat că SAJ Hunedoara se confruntă cu o lipsă acută de personal medical. Pe cele 39 de posturi de medici la nivel de judeţ, în cadrul serviciului sunt angajaţi doar 23. De asemenea, pentru o funcţionare optimă, SAJ Hunedoara mai are nevoie de 10 asistenţi medicali şi patru ambulanţieri, posturile fiind libere. Pentru a acoperi deficitul de angajaţi, medicii şi asistenţii medicali fac, în fiecare lună, ore suplimentare. De la începutul acestui an, echipajele SAJ Hunedoara au intervenit în 51.500 de solicitări, fiind vorba de persoane accidentate, cu afecţiuni cardiace sau cerebrale, cele mai multe solicitări fiind din municipiul Hunedoara. Totodată, medicii de la serviciul de urgenţă au subliniat că vârsta persoanelor din judeţ care suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral a scăzut de la 40 – 45 de ani, la sub 30 de ani, având drept principală cauză stresul sau alimentaţia incorectă.